3 фитнес мита, които пречат да изваете фигурата си

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Спорт

Всеки е получавал някакви съвети, добри или не толкова, за здравето си, за здравословния режим на хранене и физическата активност. Но фитнесът и отслабване всъщност са буквално потънали в изобилие от погрешни съвети и много често не постигаме никакви резултати, защото не правим нещата както трябва. Фитнес инструкторите често се сблъскват с жени, които неизменно вярват на погрешни схващания за тренировките, а липсата на добър резултат ги обезсърчава и евентуално ги кара да се откажат.  Спрете да вярвате на тези митове и сами ще се убедите, че можете да се сдобиете с мечтаното тяло.

Ако взимам суплементи, няма нужда да тренирам толкова здраво

Вероятно тази идея се е появила най-вече заради гръмките твърдения в рекламите на хранителните добавки, според които може да ги пиете и да си лежите на дивана, тялото ви само ще слабее. Много са продуктите, за които се твърди, че могат да „ускорят метаболизма“, да „горят мазнини“ и дори да „изваят мускулите“. Това не е вярно. Тренировките са това, което ще ви помогне да изгаряте мазнините и да ускорите метаболизма си. Правилното и достатъчно хранене ще ви помогне да изваете мускулите. Да, суплементите може да подействат като помощни колела и да помогнат да подобрите случващите се в тялото ви промени, но няма да свършат работата вместо вас.

Трябва да ходя на фитнес, защото трябва да тренирам на силови уреди, за да отслабна

Много хора смятат, че за да отслабнат, задължително трябва да тренират на всевъзможните машинарии във фитнеса. Да вдигате свободно тежести е точно толкова добро, дори по-добро, като това да ползвате уреди. Уредите не имитират естествените движения на тялото, всъщност ограничават движенията и могат да ви причинят травми, ако не ги ползвате правилно.

Едно от предимствата на това да ползвате свободни тежести е, че може да го правите и вкъщи.

Бягащата пътека е най-ефективното кардио

Със сигурност във фитнеса ще видите хора, които с часове тичат на пътечката с едно и също темпо. Всички сме обременени от идеята, че кардиото е най-добрият вариант за отслабване. Идеално е и за здраво сърце. Но не всяко кардио е еднакво. Имате две възможности. Едната е да тичате със стабилно темпо, с една и съща скорост, за час и повече. Този тип кардио гори мазнини колкото по-дълго време тичате. Но вторият тип кардио е това, което гори мазнини до 24 часа след тренировката – говорим за HIIT, високо интензивни интервални тренировки. Те са по-кратки, но много по-интензивни. В тях редувате периоди на максимално натоварване с периоди на възстановяване, тоест ако тичате по системата 30-60, това означава да тичате 30 секунди на предела на възможностите си, след което за 60 секунди да намалите темпото, за да си отдъхнете, а веднага след това отново „хуквате“ с максимално темпо за 30 секунди. Интервални тренировки могат да се прилагат към всяко кардио – колело, пътечка, тичане в парка, дори плуване, каквото искате. И е доказано, че са много по-ефективни от познатото кардио.


 

Коментари към "3 фитнес мита, които пречат да изваете фигурата си":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg