4 лесни неща, които всички жени могат да направят сега, за да предотвратят болестта на Алцхаймер и ред други здравословни проблеми

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Вашият мозък е жизненоважен орган, точно както сърцето ви, но все пак е обичайно да се предположи, че нямате контрол над това, което се случва над врата ви. (Въпрос: Водили ли сте някога разговор за здравето на мозъка си със своя лекар?) Всъщност, почти 60% от хората смятат, че болестта на Алцхаймер е форма на когнитивен упадък и е естествена част от стареенето, според скорошно проучване. За щастие това не е вярно. "Алцхаймер е болест - не е неизбежна съдба- паралелна със застаряването", казва Ричард Исаксън, директор на клиниката за профилактика на болестта на Алцхаймер в медицинския център на Вайл Корнел в Ню Йорк.

Нещо повече, можете активно да повлияете за намаляване на риска от когнитивни проблеми, независимо дали от болестта на Алцхаймер или други проблеми, които възникват в напреднала възраст. И можете да започнете да се грижите за него сега с тези 4 прости навика.

1 Движете се.

Разходка. Танци. Играйте с кучето. Физическата активност изчиства вещество, наречено амилоид, за което се смята, че се натрупва в мозъка на хората и започва да „го задръства, замърсява” при болестта на Алцхаймер. Амилоидът започва да се изгражда десетилетие - може би дори преди да започнат симптомите. "Единственото нещо, което знаем, че може да понижи амилоида в мозъка, е упражнението", казва д-р Исаксън. Дори слабата физическа активност е такъв силен „здравен играч”, че активните хора имат с 35% по-нисък риск от умствени проблеми, отколкото уседналите.

Изпомпвайте кръв: Потърсете най-малко 20-30 минути целенасочена физическа дейност през повечето дни от седмицата (с други думи, всичко, което увеличава сърдечната честота).

Силова тренировка: Направете две кратки сесии по-силови упражнения седмично (не е нужно да вдигате тежести-клекове и напади са достатъчни).

Останете активни: Сипете си половин чаша кафе, а после станете да я напълните; ходете вместо да шофирате до банкомат. Намерете малки начини да се движите повече.

2 Нека съзнанието ви да играе.

Четене

Мисленето по нов или по-дълбок начин може да помогне за укрепването на умствената ви мощ (няма нужда от фантастични компютърни игри или судоку пъзели!). Говоренето за ключовите теми във филма, а не просто повтарянето им, се смята за дълбоко мислене, защото изисква разсъждение и внимание. Предлагането на нов начин да кажете благодаря на някого или да се съберете с приятелите си за известно време, се смята за иновативно. Новост, разнообразие, чувство за ангажираност и предизвикателствата изграждат по- здрав ум.

Рутината на една и съща умствена дейност разпилява умствената енергия и я изхабява.

Създайте си няколко спирачки:Притискането и правенето на повече, повече и повече не винаги е полезно. "Колкото повече информация поемаме, толкова по-плитко мислим", казва  д-р Чапман, д-р на медицинските науки в областта на мозъчното здраве. Ако спреш за няколко минути може да успокои част от психическия шум, който пречи на мисленето, което е ценно за мозъка ви. Отдалечавай се от това, което правиш и се разхождай, за да изчистиш главата си.

Намерете нов маршрут, когато се разхождате из квартала си. Това ще опреснява нервните ви мрежи, за да ги направи по-ефективни.

Изпробвайте нещо различно: полагайте усилия да се включите в една или две нови дейности на ден, като да се обадите на човек, когото сте срещнали напоследък, да изследвате друг тип жанр за книги или да ядете храна, която никога преди не сте яли.

Поставете телефона си настрана:

Ако нямате мобилния си телефон до вас за няколко часа, ще можете да разрешите проблеми, които дори не сте разбрали, че ви безпокоят и ще мислете по-ясно.

3 Подредете идеалния график за спане и почивка

Времето за „затворените очи” е, когато мозъкът ти върши домакинството. "Това е почти като че има един портиер вътре, който почиства някои от токсичните странични продукти, които могат да бъдат предшественик на амилоида".

Започнете днес:

Промяна на начина, по който мислите за лягане: Сънят не е дейност, която трябва да съкращавате, когато времето стане кратко. Прецизирайте часовете, които прекарвате под завивките, като приоритет, който трябва да направите, както и срещите си по график.

Хигиена на съня: Уверете се, че спите в тъмна, тиха стая.И изхвърлете екраните от спалнята си:Синята светлина, излъчвана от телевизори, телефони и таблети, ви предпазва от производството на мелатонин - хормон за сън, който се повишава в тялото ви през нощта.Придържайте се към постоянен график за лягане и събуждане.

4.Грижете се за сърцето си и мозъкът ви също ще се възползва.

Здравословно хранене

Всички тези здравословни движения, които правите, за да запазите формата си? Вашият мозък също ги обича. С други думи, това, което е добро за сърцето ви, е добро и за мозъка ви.

Започнете от днес:

Изследвайте цифрите и стойностите си: Рисковите фактори за болестта на Алцхаймер са подобни на тези за сърдечните заболявания и включват високо кръвно налягане, холестерол, затлъстяване и диабет. Така че изучаването на вашите стойности и работата по тяхното управление означава, че контролирате риска от Алцхаймер.

Хранете се по средиземноморски: Прегледът на водещите доказателства от Асоциацията на Алцхаймер установи, че здравословното хранене за сърцето е свързано с намален риск от когнитивен спад, тъй като комбинира средиземноморското хранене с диета ДПСХ (диетични подходи за спиране на хипертонията). ДПСХ ястията са подобни на средиземноморските, с допълнителен фокус върху фибри и белтъчини, за да подтискат глада. Напълнете чинията си с пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, риба и ядки. Гответе със зехтин и считайте месото за добавка (не основна храна).


 

Коментари към "4 лесни неща, които всички жени могат да направят сега, за да предотвратят болестта на Алцхаймер и ред други здравословни проблеми":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg