4 мощни стъпки да простиш на родителите си и защо трябва да го направиш

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Прошката не е лесна за много хора. Когато някой ви нарани, тази болка може да остане дълго време с вас. Да забравите болката или предателството, които преживявате, може да изглежда невъзможно и прощаването на онзи, който ви е наранил, може да бъде също толкова трудно. Колкото и да е трудно обаче да простите на родителите си е едно от най-хубавите неща, които можете да направите за спокойствието си, здравето и цялостното качество на живот.

Защо е толкова трудно да простим?

Вината, гневът и други подобни чувства, които имате са отбранителни емоции, които ви предпазват от бъдещи вреди. Истинската прошка изисква от вас да освободите тази защита, което означава, че тя идва с емоционален риск. За да простиш на родителите си, трябва да им се доверите, че те няма да ви навредят отново. Разбира се, никога не можеш да бъдеш сигурен. Прошката ви прави уязвими. Вие рискувате да ви бъде нанесена емоционална вреда.

Защо е важно да простим?

Колкото по-дълго държите в себе си болката от детството си, толкова тя повече ще повлияе на живота ви в бъдеще.Постоянното обвинение на родителите ви за нещо, което се е случило в миналото, оставя раната ви отворена. Това също така позволява на вашите родители да имат власт над текущия ви живот, щастието и вътрешния ви мир. Прошката е ключът към емоционалната свобода.

Как всъщност да простим на родителите си?

 

1. Поемете отговорност за емоциите си

Ако обвиняваме другите за нашата болка, това им дава сила да ни наранят отново. Като поемате пълната отговорност за всяка емоция, която преживявате, освобождавате вината. Това включва и установяването на причината за раните от детството ви. Ако позволите на себе си да откриете корена на проблема, това може да ви помогне и да ви покаже как да се излекувате от него.

2. Разберете какво всъщност представлява емоционално нараняване

Емоционалната болка е нещо, което, което сте приели и, в което вярвате в отговор на някакво преживяване. Основната емоционална рана е почти винаги чувство на липса на достойнство или безполезност. Всички деца имат емоционални потребности. Те включват приемане, одобрение, оценяване, уважение и утвърждаване.Ако родителите ви не са отговорили на тези нужди, когато сте били дете, естествено е  да сте приели, че сте недостойни за одобрение. Важно е да разберете, че емоционалната болка, която свързвате с вярването, че сте недостойни, произтича от нещо невярно.

3. Оставете болката и чувството, че си недостоен

 

Задържането на раните вътре във вас,  може да ви остави с убеждението, че все още се нуждаете от одобрение, приемане и утвърждаване от родителите си, за да се почувствате достойни. Колкото по-дълго ти си пристанище на тази болка, толкова по-силни са тези чувства. Вие давате на вашите родители власт над себе си, щастието си и целият си живот. Колкото и да е трудно, опрощаването им може да ви помогне да се освободите. Изхвърлянето на болката е мощна стъпка в освобождаването от тежестта, която носите.

4. Дайте на себе си това, от което се нуждаете

 

Ако това е одобрение, утвърждаване или разрешение, което ви липсва и сте пропуснали, спрете да го търсите от родителите си. Вземете съзнателно решение да поемете контрол върху собствения си живот. Разберете, че сте отговорни за собственото си щастие. Дайте си разрешението, от което смятате, че се нуждаете. Намерете своето собствено усещане за утвърждаване чрез вътрешен мир.


 

Коментари към "4 мощни стъпки да простиш на родителите си и защо трябва да го направиш":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg