4 неща, които всеки стресиран човек трябва да знае

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

За повечето от нас притесненията са просто част от живота ни. За нещастие, според д-р Алис Бойс нещата, които хората правят за да се успокоят в крайна сметка засилват безпокойството си. Според нея трябва да осъзнаем какво става, а след това да се „сприятелим“ с мислите си вместо да се опитваме да се отървем от тях.

Ето и няколко съвета от нея как да се справите с четири често срещани аспекта на безпокойството:

1. Колебание

„Хората, които са неспокойно често не започват да вършат нещо, ако не са на 100% сигурни, че ще успеят. Те не обичат да правят нещо, ако се чувстват сякаш ще се провалят. Те може и да започнат нещо, но в момента, в който се почувстват неуверени, натискат спирачките и не продължават.“

Как да се справите:

„Не чакайте докато сте сигурно. Страхът е нещото, с което откриваме, че има опасност наоколо, а безпокойството е чувството, че трябва да се оглеждате за опасност. Точно затова то не е индикатор, че има опасност – вие просто правите нещо ново и умът ви има съответната реакция. Вашата първична реакция е да спрете, но това не значи че трябва. След това преценете дали наистина ще е толкова лошо ако се провалите и дали трябва да му отдавате толкова внимание.“

2. Размисли

„Това може да стане когато направите грешка или пък имате странна случка с някой човек. Мислите си и се питате постоянно какво сте направили, за да се държи така, защо вие сте се държали така и какви може да са последствията. Хората често бъркат размислите с решаването на проблем. Умните хора се опитват да разберат какъв е проблема, но в повечето случаи никой не знае защо хората се държат по даден начин. Може да е защото сте ги хванали в неподходящ момент, например. С напредването на технологиите и социалните мрежи разговорите са виртуални и все повече извън контекст, така че е още по-трудно да разберете защо сте получили странно структурирания и-мейл.

Как да се справите:

„Различавайте размислите с решаването на проблемите. Например дали се опитвам да разбера какъв точно е проблема и да спра да правя грешката отново или пък просто се отдавам на инстинкта си да размишлявам над проблема без никакъв ефект.“

3. Перфекционизъм

„Перфекционизмът е нещо, което може да бъде полезно в някои случаи: Много хора казват, че точно това е помогнало на кариерите им. Понякога перфекционизмът по-скоро вреди отколкото да помага – например когато имате да взимате много решения, а не може всяко едно да е перфектно.

Как да се справите:

„Просто разпознавайте кога нещо работи за вас и се научете да го потискате. Колкото повече се тренирате да не сте перфекционисти, толкова повече ще придобивате умението да сте перфекционисти само когато се налага.

4. Избягване и страх от критики

„Хората избягват нещата, които ги притесняват, но когато го правят те всъщност увеличават нещата, които ги безпокоят. Безпокойството, което изпитвате също се задълбочава и най-голямата тенденция е с конструктивната критика. Те избягват ситуации, в които могат да получат негативно мнение относно тях и това избягване се прехвърля и върху други неща. Те също така не получават и позитивни мнения точно по тази причина.

Как да се справите:

Намерете малки начини да се подлагате на това, от което се страхувате. Например може да не ви се иска да направите 100 юзър теста на уеб сайта си, но пък може да направите само един. След това си дайте време и се подгответе за още един. Може да се подлагате по начин, който ще ви накара да сте малко нервни, но и в същото време да знаете, че може да се справите. Другият ми съвет е да намерите приятел на който вярвате, уважавате и от който може да получите конструктивна критика. Така ще знаете, че техните забележки не значат, че не струвате – те просто значат, че има още начини да сте по-страхотни!


 

Коментари към "4 неща, които всеки стресиран човек трябва да знае":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg