4 неща, които трябва да знаете, преди да се откажете от любовта

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Ти и той

Ако има едно чувство, което всички си мечтаем да изпитаме, то това е любовтa. Дали защото е идеализирана по всевъзможни начини, описвана в ярки цветове, или защото наистина има невероятната сила да преобръща светове?

Истината, уви, е, че в реалния живот любовта води в огромна част от случаите до разочарования, разбити илюзии, болка и тъга. Понякога е всичко, понякога не е достатъчна, за да съществува връзката между двама души. Хората се влюбват и разлюбват. В крайна сметка много малко хора съумяват да открият и запазят истинската любов.

Защо толкова рядко се случва онази истинска, желана, чакана любов? Едва ли някой може да ни даде универсален отговор. Но това, че любовта боли и често пъти просто свършва, не означава, че не си струва да опитваме отново и отново. Помислете за тези 4 неща, ако ви се струва, че сте на път да се откажете от това велико чувство.

Хората не се заобичват толкова лесно

Може и да изглежда лесно да се влюбиш, но любовта не е капан, в който просто падаш. Тя не ни се случва така просто и внезапно. Това, което виждаме във филмите или четем в книгите, е просто тропа.

Истинската, стойностната любов изисква време, за да „израсте“, и като всичко, което си струва в този живот, изисква и усилия.

Основата на истинската любов е изпълнената със смисъл връзка между двама души. За да проработи една връзка, се изискват двама, като и двамата трябва съвсем съзнателно да искат да се срещнат един друг, да се разберат и споделят живота си. Да, тези отношения изискват компромиси, емпатия, откровеност, щедрост, мъдрост.

Изискват се споделени изживявания и високо ниво на интимност, за да се превърне партньора ви в любовта на живота ви. Изискват се и зрялост и себепознание, за да се оцени конструктивната емоцията и да се премине през критичните, за да се постигне разбиране, съвместимост и любов.

Любовта не означава да си седите и да чакате перфектния партньор, който ще ви направи щастливи. Тя означава да направите усилие да го намерите, да откриете силата в себе си, за да повярвате в съществуването на тази любов, дори и да се наложи да страдате отново и отново.

Пътят към любовта е дълъг и с много завои

Ако искате да откриете любов и пълноценна връзка, непременно ще изживеете объркване, разбити илюзии и страдания. По този начин растете като личност и партньор. Не може да оцените щастието, ако никога не сте били тъжни, не може да познаете истинската любов, ако не сте се сблъсквали с измамната.

Въпреки че нещата не се случват като в приказките, реалният живот също си има своята поредица от опити. Първо трябва да изживеете няколко други връзки, за да намерите смисъла на любовта вътре в себе си, а след това и във връзката.

А след това, дори и да се влюбите, нещата не свършват дотук. Отново ще трябва да изтърпите няколко битки, за да запазите любовта си.

Любовта не е идеална

Литературата, киното, медиите, социалното мнение, ни поднасят грешна представа, като идеализират любовта. Много млади момичета едва ли не очакват тя просто да им се случи изневиделица и да бъде просто перфектна, както и да продължи завинаги.

Реалността е доста по-различна. Това еуфорично усещане, което очакваме, е краткотрайно, идва ред на трудностите и хората губят надежда и увереност, че могат да имат истинска любов.

Психологът Робърт Стенбърг определя любовта като триизмерен сантимент, включващ страст, отдаване и интимност. Страстта и сексуалното привличане са първоначалната фаза, която прави всичко останало възможно. Много отношения започват, но и свършват тук.

Отдаването, обвързването е, когато двама души открият, че си пасват и са по-добре заедно. И накрая интимността включва различни чувства от необходимост да бъдеш с другия до пълна увереност. Тук започва да расте трайната любов – от дълбокото себеосъзнаване, взаимното доверие и дълбока връзка.

Любовта е многостранна

Всички чувства, които имате към различни хора в живота, дори към себе си, са единични. Любовта също има много видове и е зависима от много фактори, като субекта на любовта ви, обстоятелствата, възрастта, опита и т.н. Нещо повече, всеки човек има свой собствен стил на обичане и демонстриране на любовта си.

Опирайки се на триъгълника на любовта, Стенбърг идентифицира 7 вида чувства, които огромна част от успешните двойки изживяват дългосрочно.

1.       Харесване/Приятелство: Когато партньорите се чувстват близки и уверени един в друг, но все още във връзката няма интензивна страст и дълготрайно обвързване.

2.       Увличане: Обикновено това е първият етап, който двойката изживява, който се характеризира с привличане и сексуален апетит. В най-добрия случай той предшества романтичната любов и интимността. И все пак в много случаи всичко изчезва внезапно.

3.       Празна любов: Обвързването надделява над страстта и интимността. Обикновено по-възрастните двойки може да преминат през тази фаза, да се разделят или да се преоткрият отново.

4.       Романтичната любов: Когато връзката се базира на страст и интимност, но без подкрепящото обвързване.

5.       Любов за компания: Трайното обвързване е преобладаващият аспект на този тип чувство. Прилича на харесването и приятелството, но с разликата, че силно чувство поддържа връзката. Но страстта все пак е слаба.

6.       Нелепа любов: Когато обвързването се случва не основата на страстта, без стабилното влияние на интимността.

7.       Съвършената любов: Пълната форма на чувството, където страстта, отдаването и интимността съществуват в перфектна симбиоза и създават щастлива връзка. Това е идеалната любов, която много хора търсят.

Психологът обаче отбелязва, че тази любов е по-трудна за поддържане, отколкото за откриване. Истинската любов преминава през всички етапи и всеки има своята роля и урок за нас. В крайна сметка от вас зависи да не се откажете от търсенето на любовта, а и да изберете да дадете всичко от себе си, когато я намерите. 


 

Коментари към "4 неща, които трябва да знаете, преди да се откажете от любовта":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg