4 съвета за по-добър сън

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети
Много хора страдат от безсъние, което се изразява в трудности при засипване или често будене през нощта. То може да бъде причинено от много неща, включително болки, депресия, безпокойствие, стрес или медикаменти.
 
В случай, че ви отнема повече от 30 минути да заспите или се будите за повече от 30 минути през нощта, то има много големи шансове да страдате от безсъние.
 
За щастие има някои начини, които ще ви накарат да спите по-добре и дори да ви оттърват от безсънието.
 
Ето и някои от тях:
 
1. Използвайте спалнята само за спане
 
Целта тук е да асоциирате спалното помещение само и единствено със сън. То не е добро място за домашен офис например, защото мозъкът ще асоциира стаята с работа вместо с време за почивка и сън. 
 
За по-добри резултати можете да оставите компютъра, телефона и телевизора изключени, за да минимализирате облъчването със синя светлина.
 
2. Рутина
 
Посочете си определено време за лягане и събуждане всеки ден, дори през уикендите. 
 
В случай, че останете будни до по късно в петък или събота, то ще ви бъде по-трудно да заспите в неделя и да сте бодри за първия ден от работната седмица.
 
3. Почивайте си ефективно
 
Избягвайте големите порции преди лягне, защото могат да предизвикат киселини. Също така не тренирайте няколко часа преди сън, а също така не вземайте и топли душове или сауна, защото това ще повиши температурата на тялото и ще го ободри. 
 
4. Не стойте просто будни
 
Не стойте просто будни в леглото взирайки се в часовника.
 
В случай, че сте будни за повече от 20 минути просто станете и излезте от стаята. Прочетете малко от любимата си книга или пък пийте чаша вода, след което се върнете в леглото.
 
Най-важната част е да останете с позитивно мислене, защото негативните мисли често водят до изнервяне, което допълнително може да попречи на съня ви.
 
Последно, но не на последно място, имайте предвид, при симптоми на безсъние, които не изчезват продължително време е препоръчително да се консулитарате с лекар. 

 

Коментари към " 4 съвета за по-добър сън":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg