Както знаете, всичко в прекалени количества е вредно. Знаете ли обаче, че има храни, които спокойно си хапваме всеки ден и ако прекалим с тях, могат дoри да доведат до фатален край? Вижте, какви опасности се крият в чиниите ни!
Индийско орехче
Тази иначе невероятна подправка, може да бъде супер опасна. Индийското орехче е халюциноген! В прекалени количества то действа като опиат. 3-4 гр. от подправката предизвикват гърчове, а 6-7 гр. може да доведат до припадъци.
Риба тон
Тя съдържа високи количества живак. Дори не се препоръчва на бременни и кърмещи жени. Прекалената консумация на риба тон може да доведе до мозъчни увреждания. Количеството, което трябва да приемате, зависи от възрастта, ръста и теглото. Но специалистите препоръчват не повече от около 200 гр. на седмица.
Кашу
Суровото кашу съдържа отровен бръшлян. Който от своя страна е често срещан алерген. Това, което се продава в магазините, независимо, че на него пише „сурово”, е преминало парна обработка, за да се премахне токсина. Но въпреки това, ние ви съветваме да не прекалявате с консумацията на кашу.
Ябълки
Или по-точно техните семки. Те съдържат цианид, който в големи количества е силно отровен. Ако семката бъде сдъвкана, има възможност той да се освободи в организма. Същата опасност крият костилките на череши, праскови и сини сливи.