5 вида лошо поведение при децата, свързано с родителски грешки

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Да бъдеш родител далеч не е лесно. Повечето родители правят някои грешки. Но начина, по който родителят се държи и възпитава има огромно влияние върху личността, в която вашето дете се превръща. Уроците, които избирате - или не - да преподавате, могат да определят дали децата ще  са учтиви, независими или любезни, сред ред други добри или не дотам добри качества.

Ето 5 вида лошо поведение на децата, свързано с родителски грешки:

1. Да бъдат твърде зависими                                                          

Има такова нещо като прекалено грижовен родител и то може да доведе до зависимо дете. Ако непрекъснато правите всичко за детето си – оправяте му дрехите, играчките, или му казвате, че не може да се присъедини към приятелите си на площадката, защото може да се нарани, детето ще загуби своята независимост и креативност. Такива деца стават зависими от вас и ще се страхуват да играят, да се възползват от шансове в живота или да бъдат сами. Ако детето ви иска да пробва нещо, опитайте да му кажете да внимава, вместо да му казвате "не".

 

2. Прекъсване

Ако сте склонни да прекъсвате, шансовете  вашето дете да възприеме лошия навик са големи. Не трябва да прекъсвате не само другите възрастни. Когато детето ви говори, нека завърши, преди да се намесите вие. Научете ги колко е важно да слушат и да чакат своя ред, за да говорят. Това ще им помогне да бъдат по-учтиви и ще им даде по-добри комуникационни умения в бъдеще.

3. Неправилно поведение спрямо други възрастни

Ще дойде време, когато някой друг ще отговаря за детето ви. Може да е приятел, роднина, детегледачка или учител. Ако не научите детето си на уважение, слушане и поведение, това може да доведе до проблеми с други възрастни. Независимо дали сте навън или вкъщи, не позволявайте на детето ви да се държи грубо или злонамерено. Седнете и им обяснете защо тяхното поведение е неприемливо.

4. Прекалено споделяне

Има учители от начално училище по целия свят с някои доста забавни навици, включващи този на прекаленото споделяне. Ако детето чуе нещо у дома, няма да знае да не го повтаря в училище, освен ако не се намесите. Научете ги, че част от информацията е частна и не бива да се споделя с другите. Прескачането на този урок може да доведе до цял куп изчервяващи моменти!

5. Да бъдеш нелюбезен

 

Никога не е твърде рано да учиш детето си как да бъде учтиво. Докато още растат, научете ги на значението на думите "моля" и "благодаря", да чакат своя ред и да са добри към другите. Когато детето ви е неучтиво, не го оставяйте да се измъкне. Използвайте го като учебен момент. 


 

Коментари към "5 вида лошо поведение при децата, свързано с родителски грешки":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg