5 здравословни храни за човека, които са полезни и за кучета

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Кучето е най-добрият приятел на човека. Кучетата са лоялни, любящи и ни забавляват с безброй забавни истории. Докато кучето ви може да е само част от вашия живота, за него вие сте всичко. Вие сте целият му свят. Ето защо е от изключителна важност да се гарантира здравето и безопасността на вашия космат приятел.

Супермаркетите и специализираните магазини за домашни любимци са пълни с многобройни марки храна за кучета, всяка от които твърди, че е най-здравословният вариант за кучето. Възможно е това да е така, но има все по-голям брой хора, които се отказват от храненето с готова храна.

Тази храна е силно обработена и може да бъде причина за затлъстяване и рак на кучето ви. За кучешката храна е законно разрешено да има нещо, наречено месо 4-D в нея. Това е месо, което е взето от мъртви, болни или дори животни с увреждания.Към това съмнително месо се добавя и царевица, която може да е силно замърсена с пестициди и зърнени култури, изметени от пода на фабриката. Очевидно е, че това не е основният компонент във всички марки за кучешка храна и общото правило е, че по-евтините продукти обикновено използват по-евтини съставки.

Продуктите, закупени от местния ветеринарен лекар, могат да отговарят на хранителните стойности на етикета, но не е ли по-безопасно да не се заблуждавате и да сте предпазливи?

Възможността, с която разполагат собствениците на кучета, е човешка храна. Ето списък на човешките храни, които ще се окажат вкусни и питателни за вашето куче.

1. Моркови

Хрупането на моркови е една от най-здравословните закуски за човек. Същото важи и за кучетата. Ето някои от ползите за здравето, които морковите предлагат на вашето кученце. Здравословното състояние на зъбите може никога да не е минало през ума ви, но поддържането на устата и зъбите на кучето ви е много важно. Някои собственици дори успяват да почистват зъбите на кучето си. Ако не сте от тази група, тогава му дайте морков.

Дъвченето на зеленчуци механично ще премахне плаката от зъбите им.Морковите предотвратяват меките изпражнения. Високото съдържание на фибри в морковите ще помогне за втвърдяване изпражненията на кучето ви. Зрението се подобрява благодарение на бета-каротина в морковите. Бета-каротинът е предшественик на витамин А, за който е известно, че подобрява зрението както при хора, така и при кучета. Витамин А е важен витамин за кучета и винаги е включен в търговската храна за кучета.

В правилното количество витамин А повишава имунната система и подобрява здравето на кожата и козината. Трябва да се отбележи обаче, че витамин А в големи количества може да бъде токсичен. Консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар относно правилната доза витамин А, преди да дадете на кучето си килограм моркови. Морковите са с ниско съдържание на мазнини и калории.

Ако вашето космато приятелче е леко дундесто, този зеленчук осигурява лека закуска, която е ниска на мазнини и калории. Морковите не се усвояват лесно от кучетата. За да извлечете максимума от хранителното съдържание на морковите, първо ги сварете малко.

2. Яйца

Преди години яйцата са били хулени поради високото им съдържание на холестерол. Този мит наскоро е разсеян, тъй като холестеролът в яйцата всъщност е добър холестерол. С това ново откритие е добра идея да оставите кучето си да се присъедини към закуската ви тази сутрин. Ползите от яйцата включват следното:

Аминокиселините са в изобилие в яйцата. Яйцето съдържа всичко необходимо за да може 1 пиле да расте и да процъфтява. Това включва аминокиселини, които са от съществено значение за производството на протеини. А те помагат за изграждане на мускули, укрепване на козината и подпомагат възстановяването на тъканите. Те също са добър източник на калций. Всеки знае, че калцият е от съществено значение за здрави кости и зъби.

Ако смилате яйчните черупки и ги давате  на вашето куче, вие ще осигурявате здравето на зъбите и костите на кучето си. Химикалите и оцветителите могат да представляват проблем тук, така че се предлага да се купуват само органични яйца или алтернативно, първо да се варят черупките на яйцата, за да се стерилизират. В яйцата има и биотин - вит. Б 7. Този витамин спомага за клетъчния растеж и метаболизма на мастните киселини. Яйчните жълтъци са с високо съдържание на биотин и осигуряват здрава козина и мека лъскава премяна при кучетата.

Яйцата могат да бъдат много полезни за здравето на вашето куче, но те не трябва да се консумират прекомерно.Суровите яйчни белтъци могат да попречат на храносмилането и да причинят дефицит на биотин. Това може да се избегне, като яйцата минат топлинна обработка, но това също така може да намали тяхната цялостна хранителна стойност. За да се избегнат всякакви храносмилателни разстройства, придържайте се към храненето на кучето си само с няколко яйца седмично, които трябва да са комбинация от варени и сурови. Яйцата могат да се окажат чудесно здравословно допълнение към храната на кучето ви, но те трябва да бъдат точно това – допълнение, не основна храна.

3. Зелен фасул

Тези зеленчуци са идеални за кучета, които са с наднормено тегло и се нуждаят от здравословна закуска. Те могат да бъдат приготвени по какъвто и да е начин, но трябва да бъдат сервирани самостоятелно. Зелен фасул, подправен със сол, подправки, лук, чесън или масло, не трябва да се дава на кучето. Най-добре е да е без нищо, за да осигурите здравето и безопасността на вашия домашен любимец. Зеленият фасул е пълен с витамини и минерали, осигурявайки следните ползи за здравето:

В зеления фасул има Витамин А, К и С. Ползите от витамин А вече са споменати, но това не е единственият витамин, който предлага зеления фасул. Витамин К е жизненоважен за процеса на кръвосъсирване. Той ще насърчи здравословния състав на кръвта при кучетата. Витамин С спомага за поддържане на имунната система, като по този начин осигурява имунитета на кучето. Желязото е от съществено значение за здравето на кръвта. Желязото се комбинира с мед и протеин, за да образува червени кръвни клетки. Те са отговорни за транспортирането на кислород в кръвта. Желязото има в месото, рибата и черния дроб,  но се среща и в зеления фасул.

Магнезият участва във всяко движение, което вашето куче изпълнява. Това включва ходене, дишане и дори биенето на сърцето им. Процесите, които включват натрий, калий и калций изискват магнезий. Високото съдържание на този минерал в зеления фасул го прави идеална храна за предотвратяване на дефицита на магнезий.

Зеленият фасул е истински рог на изобилието от важни витамини и минерали. Шушулките ще осигурят здравословна, с ниско съдържание на мазнини алтернатива за кучетата. Фасулът може да съставлява до 50% от диетата на вашето куче, но се препоръчва да се въведат първо зеленчуци в малки количества, след което да се увеличат порциите, ако е необходимо.

4. Сьомга

Докато това може да изглежда като ненужно скъпа храна, за да хранене на кучето, то тя се препоръчва най-много два пъти седмично. Сьомгата никога не трябва да се дава на вашето куче необработена и трябва да се сервира напълно без подправки. Ако се окаже, че сьомгата е твърде скъпа или е трудно да се намери, тя не е единствената полезна риба. Студеноводните риби като риба тон или херинга са приемливи, както и малко количество рибено масло. Включването на тези рибни удоволствия в диетата на кучето Ви ще осигури следните основни елементи:

Омега-3 мастни киселини. Дори хората се запасяват с това масло, така че е много лесно да се види как може то да бъде от полза за вашето куче. Тази мастна киселина ще засили имунната им система, ще намали възпалението и ще запази здрава и лъскава козината на кучето. Сьомгата е добър източник на протеини. Поради ниското съдържание на мазнини, но високо съдържание на протеини в сьомгата, тя е много подходящ източник на протеини за диетичен режим. Също така е добър заместител на протеини за кучета, които могат да са алергични към други меса, като пилето.

Сьомгата обикновено е включена в най-високия клас продукти за кучешка храна, като по този начин се засилва нейният супер-хранителен статус. Тя може да направи чудеса за здравето на кучето ви, но приемът трябва да се следи стриктно. На кучетата трябва да се дава сьомга само на малки порции, а качеството на рибата трябва предварително да се провери. Лошото качество на сьомгата може да съдържа паразит, който причинява заболяване от отравяне със сьомга. Това заболяване е фатално и трябва да се предотврати на всяка цена.

Консервираната сьомга е подходяща награда кученца, но в нея не трябва да има абсолютно никакви кости и е приемлива само консервирана сьомга във вода. Ако мислите да я сервирате на вашето куче свежа, уверете се, че няма подправки.

5. Кисело мляко

Този млечен продукт е перфектна награда за кучета за всички сезони. Замразеният вид може да охлажда кучетата през лятото, докато нормалното кисело мляко може да ги поддържа редовни и здрави. Киселото мляко е пълно с калций, точно като прясното. Киселото мляко е с високо съдържание на калций и ще стимулира здравето на зъбите и костите на вашия космат член на семейството. Пробиотиците са източник на добри бактерии, които се срещат естествено в стомаха на бозайника.

Те подпомагат храносмилането, борбата с инфекциите и са от съществено значение при производството и употребата на витамини и минерали. Кучета и хора, които имат липса на пробиотици, са склонни да се разболяват повече и е вероятно да страдат от повтарящи се пристъпи на диария. Киселото мляко е заредено с пробиотици. То е естествено лечение за пациенти, които имат или нарушени, или намалени количества от тази бактерия.

Ако кучето ви страда от диария или е било необичайно болно напоследък, тогава може би е време да въведете кисело мляко в диетата му. Малките кучета могат да получават 1 до 2 чаени лъжички, докато средните кучета - 1 до 2 супени лъжици и големите кучета до 4 супени лъжици. Млякото може да се дава на вашето куче директно или дори да се разбърка в нормалната им храна. Докато киселото мляко може да бъде изключително полезно за вашето куче, не всички видове са подходящи.

Всяко кисело мляко, което има изкуствени подсладители или добавена захар, определено трябва да се избягва. Най-добре е да се придържате към реномирана марка обикновено кисело мляко. Трябва да сме сигурни, че киселото мляко, което купуваме, съдържа активни живи култури. Млеката, които нямат, са почти безполезни. Изварата е също подходяща, но ако кучето ви има трудности с храносмилането, тогава и двете трябва да се избягват.


 

Коментари към "5 здравословни храни за човека, които са полезни и за кучета":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg