5 знака, че си имате работа с емоционален психопат

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Ти и той

Много жени са се сблъсквали с този тип мъже – физически, сексуални и най-вече емоционални насилници. Да ги наречем емоционални психопати, а, честно казано, може и направо социопати.


Дали от някаква форма на слабост, проявена чрез зависимост, но някои жени остават достатъчно дълго с такива мъже, за да осъзнаят един ден, че са изгубили всичко – своята гордост, своето самоуважение, мечтите си и най-лошото – надеждите.


Има едно нещо, много характерно за този тип мъже – така умело прикриват поведението си, че понякога е трудно да разбереш навреме, че си емоционално малтретирана.


Ето какво споделят жените, които имат собствен опит с емоционалните психопати. Дават ни „кукички“, на които да се хванем и разпознаем поведението на тези мъже. За да стоим възможно най-далече от тях!


1. Кара те да вярваш, че всичко е по твоя вина


Не си мислете, че емоционалните психопати винаги са абсолютни гадняри, напротив, през повечето време са много чаровни и състрадателни. В един момент се карате, а в следващия буквално ти шепти: „Скъпа, не искам да се карам с теб. Знаех, че няма начин да не съсипеш вечерта ни и че ти е трудно да спреш да бъдеш така емоционална.“
Какво прави той? Вместо да се фокусира върху реалния проблем, той ви кара да мислите, че вината е ваша. Защото нищо никога не се случва по негова вина.


2. Пуска ти димни завеси


Насилникът обича да прави така – променя и изкривява по всякакъв начин информацията с намерението да накара човека да се съмнява в собствената си памет, възприятие и изобщо ментално състояние. Това е много популярна тактика на емоционалния психопат.
Например, ако хванете емоционалния психопат в изневяра, той ще скочи с крясъци срещу вас, обвинявайки ви, че му нямате доверие, че не сте разбрали правилно нещата, че искате да съсипете връзката си и така нататък, и така нататък. И ще продължи да настоява на своето, докато не започнете да се съмнявате дали наистина не сте схванали погрешно ситуацията.


3. Всичко е по твоя вина


На пръв поглед ще помислите, че повтаряме първия знак. Но друго се има предвид тук. Става дума за това, че емоционалният психопат е склонен да обвинява другите за всичките си житейски проблеми. Може да не се справя с работата си – вината е ваша, защото го стресирате у дома. Може да е нарушил закона – толкова сте го ядосали, че е излязъл и е направил беля. Не сте щастлива във връзката си – това е, защото самата вие сте ужасен партньор. Накратко, всичко лошо, което някога му се е случвало, е по вина на друг. Той е перфектен.


4. Той те смачква


Емоционалните психопати искат контрол над жертвата си, като за целта полагат усилие да контролират начина ви на мислене. Защото, в крайна сметка, ако можете да мислите сама, ще осъзнаете колко повече заслужавате. Ако успеят да ви втълпят колко жалка, непотребна, глупава и нищожна сте, ще започнете сама да го вярвате и още по-здраво ще се хванете за него, защото мислите, че той е единственото ви спасение от нещастния самотен живот. А веднъж повярвате ли, че нищо не струвате, емоционалният психопат може да ви накара да вярвате в каквото си пожелае. А той иска да вярвате, че служите на него.


5. Изолира те


Той ще се опитва всячески да ви лиши от срещите с приятели, защото те могат да разпознаят лошото му влияние и да ви убедят да го напуснете. Ако полага усилия да ви „поправи“, няма да допусне приятелите ви да ви спасят. Той е убеден, че дори не осъзнавате колко ви „обича“ и ще се опита да ви убеди, че не се нуждаете от приятели, защото си имате него.
 

 

Вижте още:

5 вида жертви, които не трябва да правим заради мъжа

5 знака, че връзката ви няма да оцелее


 

Коментари към "5 знака, че си имате работа с емоционален психопат":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg