5 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Американците харчат по средно 60 милиарда долара на година за домашните си любимци. Цялото това време прекарано в купуването на костюми за Хелоуин, Коледни подаръци и безкрайно много играчки за животни може да изглежда странно, особено на 40-те процента американци, които не притежават животни. Собствениците на домашни любимци обаче твърдят, че приемат домашните си любимци като част от семейството.  Излиза, че тези членове на семейството не само ни забавляват и обичат, но също така ни помагат да живеем по-дълго и да се наслаждаваме на живота си.

Ето и 5 начина, по които го правят:

1. По-добро здраве

Сърдечните заболявания са главната причина за смъртни случаи, увеличаващи се все повече и повече с всяка година. Кучето или котката ви намалява риска от лошо здраве на сърцето. Собствениците на домашни любимци имат и малко по-нисък холестерол и имат по-голям шанс да оцелеят след сърдечни удари и причината може да се крие в това, че домашните любимци карат собствениците си да се движат.

2. По-нисък риск от депресия

Котките и кучетата не са само сладки същества, на които да се радваме. Те също така могат и да ни правят по-щастливи. Научно доказано е, че играта с тях може да е ефективна колкото и някои антидепресанти. Домашните любимци ни обичат с цялото си сърце, а това е една противоотрова срещу изолацията и самосъжалението, което често се появява с депресията.

3. По-малко алергии

Алергиите сред децата се увеличават с безпрецедентни нива. Домашните любимци могат да намалят това увеличение. Децата, които живеят в дом с куче или котка имат по-малък шанс да развият алергии към кучета или котки по-късно в живота.

4. По-силна имунна система

Домашните любимци могат да подобрят имунната система на собствениците си. Скорошно проучване показва, че деца, които живеят с домашни любимци през първата си година имат по-малък шанс да хванат настинка. Микробите, които любимците носят могат да „тренират“ имунната система на бебетата и да им помогне да се справят с инфекциите. Децата, които живеят с домашни любимци са също така и 44% по-малко уязвими към ушни инфекции и 29% по-малко вероятно да се нуждаят от антибиотици.

5. По-ниски нива на стрес

Стресът се асоциира със здравословни проблеми като високо кръвно или рак. Точно както понижават риска от депресия, домашните любимци могат да ви направят по-здрави, като намалят и нивото на стрес. Общуването с тях увеличава произвеждането на окситоцин, хормон, който се асоциира с по-ниски нива на стрес. Играта с животните също така може да понижи и нивата на кортизол, химикал, който се свързва със стреса.

Здравословните плюсове от домашните любимци идват с много предизвикателства, така че не е много мъдро да си взимате куче или котка само поради тази причина. В случай, че обичате животните и се двоумите дали да се сдобиете с космат приятел, може би е време да посетите местния приют. Всяка година над 3 милиона кучета и котки са подлагани на евтаназия, така че може да спасите живот като осиновите домашен любимец, вместо да купите от зоо магазин или развъдник.


 


 

Коментари към "5 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg