5 полезни качества на кафето

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Започването на деня с чаша кафе е много повече от просто събуждане и получаване на така нужната енергия. То е начин да се отпуснете и да се насладите на закуската си, преди да се захванете за работа. В случай, че кафето е важна част от сутрешната ви рутина, предполагам ще се зарадвате да чуете, че пиенето на кафе всеки ден ще ви се отплати. Ето и петте научно доказани причини, че кафето е полезно за вашето здраве:

1. Една чаша кафе на ден ще удължи живота ви

Има много неща, които спомагат за това. Според скорошно проучване, хората, които консумират кафе ежедневно имат по-малък риск да страдат от животозастрашаващи заболявания като сърдечни удари и проблеми с дихателната система. Учените открили, че хората, които пиели по поне една чаша на ден имали 5% по-малък риск, а тези, които пиели 4 стигнали до 16% намален риск.

2. Кафето е стимулант, което значи че е перфектното „гориво“ за вашия мозък

Знае се, че кофеинът ви прави физически и психически по-бодри. Според Wiley Online Library, кофеинът действа като свързва аденозиновите и бензодиазепиновите резептори към мозъчните мембрани. Смята се, че тези невротрансмитери забавят процесите в мозъка и блокирането на рецепторите им намалява този ефект. Кофеинът също така променя и редица други невротрансмитери като норадреналин, допамин, серотонин и др. Пиенето на чаша кафе също така подобрява и паметта ви. Една глътка преди важната среща или презентация в университета е целият течен кураж, от който се нуждаете!

3. Подобрява настроението ви

Всички знаем, че когато имаме лоши дни нищо не действа по добре както една чаша кафе. То ви ободрява и събужда, а също така ви кара да се чувствате и по-живи. Другото предимство е, че успокоява нервите. Това не значи обаче ,че колкото повече кафе пиете, толкова повече ще се отпуснете. Независимо от това, правилната доза определено ще направи Понеделникът ви по-приятен.

4. Намалява риска от депресия с 20%

Според учени, жените, които пият най-малко четири кафета на ден имат по-малък риск да страдат от депресия (с около 20%), отколкото тези, които пиели само по 1-2 (около 15%) . Ако се замислите, фактът, че нещо толкова просто намалява рискът от депресия е доста впечатляващ. Няма нищо лошо да чувствате, че ви трябва малко допълнително подсилване. Вашата психика винаги трябва да е на първо място!

5. Съдържа антиоксиданти, които ще направят кожата ви блестяща

Вашата кожа и тяло ще ви благодари. Антиоксидантите са известни с благоприятното действие към кожата и подмладяването, което обяснява фактът, че много хора използват кафе като база за разкрасителния им режим. Кафето също така съдържа и съставки, които се борят с рака. Кафените зърна съдържат над три пъти повече антиоксиданти отколкото чайовете и виното, например.
 


 

Коментари към "5 полезни качества на кафето":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg