5 правила как да си осигурите най-хубавата дрямка в живота си

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

По света вече съществуват студия и дори фитнес салони, които предлагат следобедна дрямка. Така че, най-накрая, следобедната почивка, някога свързвана с мързела и непослушните деца, сега вече официално е и модерна и необходима.

И причината за това е основателна: Сънят през деня може да намали сънливостта, докато същевременно сериозно подобрява производителността, продуктивността, креативността, паметта и настроението.  Дори може да възстанови имунната ви система и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ето как да подремнете като професионалистите.

Стремете се към  90 минутна дрямка, максимум.

Ако имате нужда от бързо освежаване, дрямка, която трае между 15 и 30 минути (с изключение на времето, необходимо, за да се приспите) ще засили бдителността ви.

Чувствате се блокирали психически, претоварени умствено? Отделете повече време за „хибернация”. "90-минутната дрямка може да ви помогне да декомпресирате, да намалите стреса и натиска, и да получите креативни, жизнени сокове, тъй като тя покрива пълен цикъл сън, като ви отвежда от най-леките до най-дълбоките етапи на съня и обратно, за да се събудите освежени", казва доц., д-р Сара Медник .

Но бъдете бдителни относно времето на заспиване и спане: Събуждането в средата на цикъла (,когато сте в най-дълбоката фаза на почивка) може да причини сънна инерция, това кофти чувство, от което трудно може да излезете, затова задействайте аларма и не натискайте бутона за отлагане на звъненето.

За да се предпазите от сънливостта след дрямката, планирайте някаква дейност(като вечеря с приятел), която изисква от вас да вземате решения (напр. Какво да облечете) 20 минути след събуждане. Това дава на вашето съзнание и тяло време да се събуди и причина да се разсъни и ококори.

Прескочете тренировката преди вашата дрямка.

Чудите се дали да тренирате преди или след дрямката си? Изберете последното. Упражнението може да стимулира мозъка, което прави съня по-труден. А вие не желаете да пропуснете приятната почивка: "Докато упражнението има ползи за повишаване на енергията, то не дава на мозъка и тялото ви останалото, от което се нуждае, за да се да възстанови", казва Филип Джърман, доцент по психология в университета в Пенсилвания.

Бъдете последователни с почивките си.

Опитайте се да лягате по едно и също време всеки ден (дори ако можете да подремвате само в почивните дни). "Когато се придържате към график, тялото ви научава кога да намали оборотите, за да можете да заспите по-бързо и да сте по-малко дезориентирани, когато се събудите", казва Джърман.

Повечето хора естествено се чувстват уморени между 2 и 4 часа, но ако тялото ви показва знаци на умора (главата ви започва да клюма, вие се чувствате мъгляви или не можете да спрете да се прозявате) по-рано или по-късно, това е времето, когато трябва да полегнете.

Изключение: ако нямате шанс да изпълните желанието си за дрямка до три или четири часа преди лягане. Това забавяне може да саботира нощния сън, така че вместо това опитайте да си легнете половин час по-рано.

Направете почивката колкото се може по-удобна.

Някои хора твърдят, че дрямката без одеяло или със пусната светлина не позволява да се успите, но най-вероятно ще се започнете да се въртите, защото ви е неудобно, казва Джърман. По-лошото, това може да ви докара безсъние, което в дългосрочен план може да обърка  способността ви да да заспивате лесно и да останете заспали.

Така че, намерете място, където да се чувствате уютно - може ли да предложим дивана? "Събуждам се по-лесно на дивана, защото съзнанието ми го отделя от действителното време за лягане", казва Медник. За пореден път - най-важният фактор за хубавата дрямка е последователността.

Не се принуждавайте да спите, ако просто не можете.

Не всеки е от хората, които обичат и могат да се възползват от дрямка. Всъщност около 50 процента от хората нямат полза от дневния сън по отношение на бдителността и производителността, според изследванията на Медник.

Ако сте от тези хора, вероятно имате монофазен циркадиен ритъм, което е сложен начин да се каже, че се ставате и лягате (в леглото) със светло-тъмния цикъл на деня и нощта, вместо да можете да се гмуркате в завивките винаги. Но това също може да означава и че сте просто добре отпочинали, щастливци!

Подарете си един месец с опити три пъти седмично, преди официално да се откажете от дневната дрямка. Ако дотогава все още не можете да задремете, или се будите по-уморен, опитайте медитация или "тиха, спокойна почивка", където сте будни в слабо осветена област, но не с поемане на нова информация (така че не четете Фейсбук, пресата или други социални мрежи! По добре и без телевизор ).


 

Коментари към "5 правила как да си осигурите най-хубавата дрямка в живота си":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg