5 Признака, че сте на път да вземете грешно решение за кариерата си

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

5 Признака, че сте на път да вземете грешно решение за кариерата си

Повечето от изборите, които правим всеки ден, са прости и праволинейни: какво да нося на работа, какво да се яде за обяд, дали да си легна в разумно време или да погледам телевизия. Тези въпроси не предизвикват много стрес или вътрешен конфликт.

Промени в кариерата ви обаче, може да ви накарат да се чувствате още по-объркани -особено, когато сте изправени пред големи, променящи живота решения.

Трябва ли да приемете това предложение? Преместване в друг град? Преминаване към нова работна сфера? Стартиране на бизнес или да се блъскате по цял ден на пълно работно време?

Вземането на решения е трудно, особено когато няма един "правилен" отговор. Въпреки големите  усилия и разсъждения,  не винаги е ясно какво да се прави по-нататък. Откъде да знаете дали сте в правилната посока, или на път да направите лош ход в кариерата си и после да съжалявате?

Тук представяме пет издайнически знака,  че сте на път да направите грешна стъпка в кариера си -и как да се върнете в правилната траектория, за да намерите работата, която обичате.

 

1. Имате предчувствие

Почти всеки е имал чувството, че нещо е "изключено" или чувство на страх,от което не можеш да се отърсиш. Дали това усещане се усилва, когато мислите за новата възможност?

Може би не се чувствате много свързан с новия екип, с който  потенциално бихте работили. Или може би сте се започнали да се тревожите за разходите по преместването, а не сте готови да приемете по-ниска заплата, както сте мислели първоначално.

Въпреки, че повечето от нас имат интуиция, когато усещаме че нещо не е наред, ние също имаме много начини за рационализиране на тези чувства и начин да се абстрахираме от тях. Вие със сигурност не искате да откажете някое страхотно предложение или да пропуснете солидна възможност, просто защото се чувствате нервен. Голяма стъпка в кариерата неминуемо  предизвиква някои вълнения.

Но постоянното чувство на дискомфорт може да е знак, че не сте готови, или че тази стъпка в кариерата не е най-добрият вариант за вас.

Например, ако сте несъвместими с вашите колеги, може отнеме  10 месеца или дори 10 години това да се промени. Да свикнеш с дългото пътуване до работа обаче , може да се окаже нещо,  с което да свикнеш за 10 седмици или по-малко.

2. Чувствате се отчаяни

Чувството на отчаяние може да пусне корен, когато сте наистина недоволен от сегашната си позиция, или когато семейството ви е в затруднено финансово положение. Може просто да почувствате силно желание да вземете решението и да не занимавате повече с колебания .

3. Мотивите ви не са основателни.

Бъдете честни със себе си: Приемате ли новата възможност само напук на някой друг, за да накарате вашите стари колеги да ревнуват може би? Приемате на нова работа, за да се опазите  от критики от страна на семейството и приятелите си или да скриете решението са изцяло с лоши знаци, при които правите избор базиран на бягство, за който може да съжалявате за вбъдеще.

Когато  чувствате паника е трудно да прецените перспективата, така че се консултирайте с някой, който не споделя вашата емоционална привързаност към ситуацията. Това може да включва доверен приятел, наставник или треньор, който може да ви помогне да оцените опциите по обективен начин. Може да се изненадате колко по-лесно е да се успокоите и да мислите  рационално, извън собствените си негативни мисли.

Ако намирате отдушник във всеки, който ви изслушва -от майка ви до непознат в автобуса или безразборно търсите съвет, това вероятно се дължи на страха. Този тип "избирателно" поведение се прави като опит да се почувствате по-добре.  Вие търсите външна оценка, да одобри вашия избор. Но, това което обикновено правите е да чакате  другите да решат вместо вас като искате съвети от всички, вместо да вземете решенията си сами. Важно е да се научите да вярвате на себе си.

 

4. Трябва да водите диалог вътре в себе си.

Може да се окаже така, че думите с които се самонавивате са бойните ти песни в най-крайния вариант.  Вашият самостоятелен разговор, може да включва някои версии на фразата: "Е, поне аз ..."

"Е, поне имам работа ..."

"Е, поне ще взимам повече пари ..."

"Е, поне няма да изглеждам глупаво като пропусна  тази възможност ..."

Този вид тревожен вътрешен диалог, наречен интелектуализация, е често срещан отговор на тревожността. Тъй като силните емоции могат да бъдат некомфортни, ние се съсредоточаваме върху факти и логика.

Докато да бъдеш рационален и да отчиташ причините , може да е супер, , то може също да е и сигнал за отказ. Дълбоко в себе си знаете, че изборът за различна кариера може да е лоша идея. Това не е продуктивна нагласа за вземане на решения за ход в кариерата, защото сте говорили на себе си за неща, които не вярвате, че наистина са правилни за вас.

5. Неспокойни сте

Сложната природа на значителното решение за кариерата ви може да ви накара да се чувствате напълно обсебени или да стоите на крак през нощта и да се мятате в леглото. Всеки преход в кариерата може да ви обвърже, понякога неприятно, но трябва да имате умението да се поучите от всяка ситуация независимо колко трудна и сложна е тя.

 Независимо дали става дума за повишение или започване на нова компанията, може да се окажете далеч извън зоната си на комфорт, но вие също така ще се чувствате развълнувани за всичко, което ще научите.

С големите решения идва и несигурността. Да се ​​научим да балансираме главата и сърцето е един непрекъснат процес.  Отървете се от излишното напрежение, за да стигнете до правилните отговори, сега. Без значение какво ще изберете, вървете напред с увереност и знание, че кариерата ви се развива.

Следващата положителна промяна може да е точно зад ъгъла.


 

Коментари към "5 Признака, че сте на път да вземете грешно решение за кариерата си":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg