5 причини да не се отказваме от мечтите си, които ни даде Алън Рикман

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Професор Снейп си отиде завинаги. Светът се раздели с един от най-добрите британски актьори – на 69 години на 14 януари 2016 почина Алън Рикман. Но това, което Рикман успя да даде на зрителите, остава. Остава емоцията от великолепните му превъплъщения на екран. И вдъхновяващата му история, която ни окуражава никога, никога да не се отказваме от мечтите си.

Образованието му е в друга сфера

Няма как да отречем, че Рикман остави следа в света на киното. Но как се стига до този момент, в който светът му се възхищава? С преследването на една мечта.

Като млад Рикман се занимава с изкуство - посещава Колежа за изкуство и дизайн към Университета за изящни изкуства в Лондон, следва в Кралския колеж за изкуство, работи като графичен дизайнер за радикалния вестник Нотинг Хил Хералд. Стартира и свой собствен бизнес – студио за графичен дизайн. Но за него тази работа е „застраховка“ и независимо от успеха в кариерата си като графичен дизайнер, Рикман в крайна сметка решава, че трябва да преследва мечтата си да бъде актьор. Добро решение!

Изоставил е успеха заради мечтата си

Да, точно така. Зарязва успешната си кариера, защото има мечта. Представете си как са реагирали в Кралската академия за драматично изкуство, когато получават писмо с молба за изслушване от един графичен дизайнер. Но желанието неотклонно да следваш това, за което копнее сърцето, винаги те води по правилния път – и Рикман успява, приет е в Академията.

Плаща си дълговете

Преследването на голямата мечта обаче може да бъде дълго и пълно с малки завоевания. За Алън Рикман това са малки роли, следвани от малки роли. Занимава се с театър, като междувременно работи и като декоратор, за да се издържа. Да го кажем така – изоставил е успешната си кариера, за да прави дрехи за други актьори. Но това не го е отказало. Защото би трябвало да знаем, че по пътя към голямата мечта може да има и периоди на тежка работа.

„Не си спомням сега, но съм сигурен, че трудните моменти ме направиха по-силен, или поне така съм се научил да мисля.“

 

Казва „да“ на възможностите

Първото му признание идва едва през 1987 година, когато за пръв път е номиниран за награда „Тони“ за участието си в пиесата „Опасни връзки“. Но това не му носи интерес от страна на филмовата индустрия. Не съвсем, все пак. Дали е непоколебимото му британско хладнокръвие или режещият като нож глас, но Рикман привлича вниманието на Джоел Силвър, който му предлага роля в екшън филм.

„Прочетох го и казах: „Какво, по дяволите, е това? Аз няма да играя в екшън филм“. Но хората ми казаха: „Алън, ти не разбираш, това не се случва, в Ел Ей си само от два дни и вече те поканиха да се снимаш във филм.“

И така, Алън приема ролята, казва „да“ на възможността.

 

Никога не губи страстта си

Вероятно бихте си помислили, че да обличаш други актьори година след година, би било достатъчно, за да се откажеш и да захвърлиш мечтата си. Но Алън Рикман не го прави. Може би защото наистина е обичал работата си, а това е ключът към успеха на всеки, който преследва мечтата си.

„Това е, за което съм създаден. (смее се) Докато не се намери нещо друго, това е, което правя…Не е просто работа, а твоят живот.“

А всички почитатели, които няма да забравят професор Снейп, шерифа на Нотингам, Хари, Ханс Грубер, Распутин, Роналд Рейгън, могат само да се радват, че Алън Рикман не се е отказал от мечтата си.

„Актьорите са агенти на промяната. Филм, пиеса, музикална творба или книга могат да донесат промяна. Могат да променят света.“

 

 


 

Коментари към "5 причини да не се отказваме от мечтите си, които ни даде Алън Рикман":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg