5 скрити причини, поради които тялото ви задържа вода

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Нека да сме честни и да си го кажем: усещането за подуване е ужасно. Това ви кара да се чувствате зле, неудобно и да се чудите какво се случва с тялото ви. Подуването се получава, когато водата се натрупва в тялото и то задържа прекалено много от нея, което ви кара да изглеждате и да се чувствате подути. Има няколко различни причини, поради които тялото задържа вода. Идентифицирането на източника може да ви помогне да разберете по-добре тялото си и да премахнете проблема.

Ето пет причини, поради които тялото ви задържа вода и как да избегнете проблема:

1. Някои медикаменти

Някои лекарства по лекарско предписание водят до задържане на вода като страничен ефект. Ако приемате антидепресанти, бета-блокери, лекарства за кръвно налягане или нестероидни противовъзпалителни средства - НСПВС , може да задържате течности и да ви се подува корема. НСПВС включват аспирин и ибупрофен. Ако смятате, че лекарството, което вземате може да причини задържане на течности, говорете с Вашия лекар за смяна.

2. Висок натриев прием

 

Тялото се нуждае от натрий за изпълняване на  няколко важни функции, включително регулиране на кръвното налягане и нивата на течности в организма, но изисква само малки количества. Ако вашата диета е с високо съдържание на натрий (натриев хлорид или готварска сол), тя може да доведе до задържане на вода, подуване на корема и повишаване на теглото. Ако искате да добавите малко вкус към вашата храна, опитайте билки и подправки вместо това. Използвайте чесън, кимион, риган, градински чай или черен пипер, за да подправите ястието си.

 3. Проблеми със сърцето

 

Сърдечно заболяване може да доведе до задържане на течности, най-често в краката, глезените, стъпалата и корема. Честите симптоми на сърдечна недостатъчност включват умора, ускорена сърдечна честота, слабост, замайване и задух. Ако имате комбинацията от тези симптоми, посетете медицински специалист.

4. Хормони

 

Жените често получават подуване на корема и задържат вода по време на менопаузата. Естрогенът и прогестеронът са хормони, които играят важна роля при задържането на течности. Нивата на естроген, които са твърде високи или нивата на прогестерона, които са твърде ниски, могат да накарат тялото да задържа вода. Ако имате силно подуване около менструалния си цикъл, вижте Вашия личен лекар/гинеколог, за да обсъдите възможните варианти.

5. Неактивен начин на живот

 

Ако ежедневието Ви включва седене или стоене за дълги периоди от време, в резултат на това може да забележите задържане на вода. Неактивния начин на живот може да накара тялото ви да задържа течности. Може да забележите и подути крака или глезени. Не забравяйте да стимулирате кръвообращението през целия ден. Ако вашата работа изисква дълго седене, станете и се разходете, когато е възможно. Използвайте стълбите вместо асансьора и добавете 15-30 минути упражнения на ден.


 

Коментари към "5 скрити причини, поради които тялото ви задържа вода":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg