5 съвета, които помагат бързо да се успокоите, когато сте нервни

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Има моменти, в които ни се насъбират толкова напрежение и ядове, че нервите ни не издържат и…просто изпушваме. Да, необходимо си е понякога да избухнем. Но да се ядосвате и тормозите често си е вредно и за психическото, и за физическото здраве. Затова си създайте свои собствени ритуали, с които да уталожите напрежението и гнева. Даваме ви няколко идеи, които ще вкарат нервната ви система в ред.

Научете се да разбирате емоциите си

Първата стъпка към намаляването на тревожността е осъзнаването на момента, в който започвате да се притеснявате. Според изследванията хората се успокояват много бързо, ако усетят настъпването на пристъпа на тревожност, така не се поддават на неговото влияние, а се стараят да се преборят. Мозъкът превключва на рационално мислене и вълната се отдръпва. 

Поемете дълбоко въздух

Бавното и дълбоко дишане през носа помага да намалите реакцията на организма, причинена от стреса. Колкото и да звучи клиширано, това наистина действа. Когато усетите, че се изнервяте, дишането и пулсът ви се учестяват. Но ако започнете да дишате дълбоко, подавате на организма сигнал, че сте спокойни, и действително се успокоявате.

Мислете за настоящето

Ако усетите, че мислите ви отлитат към миналото или бъдещето и това ви изнервя, постарайте се да се върнете в настоящето. Именно тук и сега всичко с вас е наред. Мислите ви могат да ви създадат усещане за опасност.

Обръщайте внимание на това, което можете да контролирате

Мозъкът ви жадува контрол. Дори илюзорно чувство за контрол намалява тревожността, безпокойството и дори болката. За да избегнете лошата реакция, трябва да се съсредоточите само върху тези моменти, които може да контролирате. В никакъв случай не се мъчете да моделирате най-лошите възможни варианти.

Взимайте решения, дори и да не искате да го правите

Взимането на решение, дори и незначително, включва мозъка в режим на рационално мислене. В следствие на това той престава да се поддава на емоциите. А след всяко взимане на решение самооценката се подобрява.


 

Коментари към "5 съвета, които помагат бързо да се успокоите, когато сте нервни":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg