5-те неща, които правят връзката трудна

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Ти и той


Взаимоотношенията ни с хората, които срещаме през жизнения си път, са източник на самопознание, сила, емоции и ни дават усещане за принадлежност, любов и признателност.


Вярно е обаче и това, че е трудно да запазим баланса във връзката си, така че тя да остане здрава. Нищо чудно – човекът е сложно създание, изтъкано от емоции, нужди, намерения, желания, харесвания и нехаресвания и всичко това неминуемо рефлектира върху другия.


И ето как без да усетим уж стабилните ни взаимоотношения са станали "чупливи" и трудни. Каквото и да ни се случва обаче, има пет основни неща, които усложняват връзката толкова много, че раздялата изглежда най-добрият изход.


Очакванията


Всъщност за какъвто и вид отношения да си говорим, очакванията, които имаме към другия, са това, което за нула време може да ги разруши. В човешката природа е да очаква другите да се държат по един или друг начин в различните ситуации. И неприемането на факта, че няма как да знаем какво мисли другия, както и неговото право да мисли каквото иска, неизбежно води до разочарование. Колкото повече очаквания имате към партньора си, толкова по-големи са шансовете той да не ги оправдае. И толкова по-вероятно е да останете разочаровани и гневни. Понякога разминаването на истинския човек с менталния модел, който сме си създали, може да бъде толкова шокиращо, че да доведе до истинска ярост. Здравословните дълги връзки, изпълнени с щастие и спокойстие, се основават на липса на очаквания към другия.
Хората в щастливи връзки си имат доверие и оценяват факта, че другият има своя собствена индивидуалност, слабости и особености. Приемете това и ще ви бъде много по-лесно не само в интимните отношения, но и във всяка сфера от живота.


Взаимните обвинения


Неоправданите очаквания водят до въшни прояви на разочарованието под формата на обвинения. Често пъти в разочарованието си погрешно приемате, че причината за гнева и негативните ви емоции е поведението на половинката ви. Характерно е за човека да търси вината вън от себе си.
Това обаче усложнява връзката неимоверно много. Първо, защото наранява чувствата на партньора ви. Обвиненията са ясно послание за липса на доверие, което поражда напрежение. На второ място, да обвинявате половинката си ви пречи да видите ясно и собственото си поведение и да разберете, че и то е част от картината.


Твърде рационални сте


Да изживееш връзката си в главата, вместо в сърцето, не е особено добре. Това ви прави склони да анализирате твърде много как вървят нещата и какво трябва да се случи. Подлагате връзката си на дисекция и я разделяте на части, вместо да видите общата картина. Това свръханализиране поражда очаквания, а както казахме по-горе те са огромна причина за трудностите във взаимоотношенията ви.


Съдите твърде бързо


Някои хора са склонни да съдят другите прекалено бързо, при това абсолютно ненужно. Дори с най-добри намерения, да съдиш прибързано създава жестоки недоразумения, които се натрупват и създават напрежение във връзката. Време е да осъзнаете, че никога, абсолютно никога! няма да може да "осъдите" човека правилно. В човешката душа бушува буен свят, който никога не може да бъде разкрит на 100% от другите. Истината е, че усещанията и мислите, които имате за другите, са отчасти верни. Затова поработете върху себе си и си спестете излишното напрежение от прибързаното съдене.


Липсата на разбиране


Всичко, споменато дотук, е предизвикано от фундаменталната липса на разбиране. Основният принцип във всяка връзка е, че мислите, действията и думите се отразяват обратно чрез реакцията на другия човек. Или казано по друг начин – за връзката са нужни двама. Това, което много хора не осъзнават, е, че думите и действията, които чуват и виждат, често са в отговор на техните собствени думи и действия. Като бумеранг.
 


 

Коментари към "5-те неща, които правят връзката трудна":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg