5-те правила на шопинга

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Попадна ми една новина, че американски учени са потвърдили официално, че за човек е по-добре да похарчи всичките си пари за пътувания, отколкото за материални неща. Според учените "ключът към щастието е в изживяванията, а не в нещата". Но докато го четох се замислих дали за всички ни е така?

Нека си го признаем, много са хората, които биха похарчили всички пари, с които разполагат за луксозни вещи. А ние, момичетата, обичаме да си правим шопинг терапии. Те обаче могат да ни вкарат, без да се усетим, в преразход.


Затова споделяме правилата на пазаруването, които ще ни помогнат да не се разорим. Много удобно е да си ги припомним преди заплата, нали?


Мислете, преди да купите


Импулсивните покупки са враг номер 1 на нестабилния доход – този, който лесно може да бъде похарчен, далеч преди да е наближила датата за следващата заплата. Затова придобийте навика да премислите добре покупката. Ако се вгледате добре дори в тези малки харчове, за които се успокоявате, че са дребни, ще се изненадате как крайната сума надхвърля това, което реално може да си позволите.


Искате или имате нужда?


Има съществена разлика. Бъдете честни и си отговорете на въпроса – наистина ли имате нужда от нови обувки или чанта, или просто ви се иска да имате нови обувки или чанта? Наложете си, преди да се отправите на забавен шопинг след работа с колежки и приятелки, да се запитате дали имате нужда от нещо или просто ви се иска да си купите нещо. Като отрезвяващ душ действа осъзнаването, че всъщност имате дрехи, обувки, чанти и гримове в изобилие и в момента не се нуждаете от нищо.


"Не" на картите, "да" на кеш парите


Много е примамливо да знаете, че в картата разполагате с някаква сума. Но ако не искате да харчите излишни пари, оставете дебитните и кредитни карти, изтеглете си определена сума и тръгнете на кафе и шопинг с приятелки само с кеш пари. Така искате или не, сами ще си поставите границата, в която да харчите.


Планирайте какво харчите


Ако ви предстои по-голяма покупка, за известно време се откажете от по-малките. Да планирате харчовете означава, че няма да попаднете в кофти ситуация, в която се оказва, че сте свършили парите.


Не се съобразявайте с другите хора


Вие си имате своите разходи и по никакъв начин не бива да се водите по някоя приятелка, приятел, колега. Момичетата може и да искат да се гмурнете в мола, въпреки че онзи ден сте били, но ако сте планирали харчовете си и не може да си го позволите – значи този път ще им откажете.
 

 

Вижте още:

Как да съчетаваме правилно цветовете!

5 начина да направим сандалите удобни


 

Коментари към "5-те правила на шопинга":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg