5-те топ книги за септември

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Есента е сезонът, който сякаш носи истинска магия за всички, които не биха отказали увлекателно четиво. Защо ли? Защото е някак уютно да седнеш край пукащия в камината огън(за късметлиите, които имат такива) или пък затрупан с пухкави одеяла, облечен в удобни домашни дрехи(а защо не и пижама), да си сипеш чаша червено вино или пък да си направиш горещ ароматен чай и да се откъснеш от света, понасяйки се в нови приключения по нови места, изпълнен с нови емоции, та били те и само плод на въображението. А по прозореца трополи есенният дъжд…

Ето какво ни предложи септември за четене!

Филип Рот – „Писателят призрак“

 

Огледало, оглеждащо се в огледало, оглеждащо се в огледало – докато ти се завие свят или докато проникнеш толкова дълбоко в света и в човешкото съзнание, колкото дори не смееш да си помислиш. В този свой сравнително ранен роман големият майстор Филип Рот (сам писател) описва втори писател, който се оглежда в трети писател, който пък... Кратката книга е истински литературен трилър, където компетентният читател ще открие скритите отражения и отблясъци от живота и книгите на още няколко други големи писатели. И дори ще попадне в нещо като почти криминална интрига около една от най-известните книги на ХХ век и нейната авторка, която неочаквано възкръсва от мъртвите.

Същинска наслада изпитваш, когато четеш плътния и психологически много фино нюансиран текст на вечния кандидат за Нобелова награда Филип Рот, който по професия е писател, а по съдба – евреин. И тъкмо поради тази си съдба описва с обич и гняв, със симпатия и подигравка спарения и дребничък, но същевременно непреклонен и горд еврейски живот в САЩ след Втората световна война.

Юхан Теорин - „Нощна буря“

 

Обвеяният с мрачни легенди остров Йоланд, връхлитан от бури и виелици, къща на брега, построена преди столетие от отломките на потънал кораб, съхранила спомена за мъртъвци, в която се настанява младо семейство с две деца, врата, открехваща се по неведом начин, два фара, банда крадци, прозорлива полицайка, загадъчно удавяне… И атмосфера, натегнала от странни шумове, звуци, призрачни присъствия.

От тези късове реалност и мистика Теорин умело заплита интригуващ многопластов сюжет, от който побиват тръпки и секва дъхът. „Нощна буря“ не се чете бързо, но затова пък с по-голяма наслада и неизменно до последната страница, защото развръзката идва чак накрая, когато навръх Коледа една скрита стая и един стар обитател на острова разбулват зловещите тайни.

Милан Кундера – „Валс на раздяла“

 

Ново издание на един от най-изкусните романи на Милан Кундера - „Валс на раздяла“.

„Валс на раздяла“ поставя най-сериозните житейски въпроси с богохулна лекота и ни кара да осъзнаем, че съвременният човек е лишен дори от правото да изживява трагедия. Този зашеметяващ фарсов роман завихря осем герои във водовъртежа на един танц, чийто ритъм постепенно се ускорява, за да ни изправи пред истината за живота като едно безкрайно надлъгване. Защото копнежът да ни се възхищават е неутолим. В края на краищата у всички нас живее по един Симеон Стълпник и до ден днешен той съставлява по-добрата половина от нашето същество.

Джек Лондон – Лунната долина

 

Този път Клуб Класика ще ни зарадва с Джек Лондон.

„Лунната долина“ разказва историята на млада двойка, тръгнала да търси щастието си извън големия град. Саксън и Били са убедени, че градът покварява и огрубява душата и единственият шанс да спасят връзката си е да се върнат сред природата и да живеят така, както са го правили първите заселници. В търсене на своето място под слънцето, Саксън и Били срещат различни хора и научават важни неща не само за земята, но и за живота и човешките отношения. За да открият в края на пътя своята Лунна долина – мястото, където мечтите се сбъдват.

Барбара Мъч – „Дъщерята на слугинята“

 

Ако сте прочели с удоволствието „Слугинята“ на Катрин Стокет, препоръчваме ви да обърнете внимание и на „Дъщерята на слугинята“.

Катлийн Харингтън напуска родния си дом в Ирландия през 1919 година, за да отпътува към Южна Африка и да се омъжи за годеника, когото не е виждала от пет години. Изолирана и самотна, тя намира утеха в приятелството на дъщерята на прислужницата си, Ада. Под ръководството на Катлийн Ада се превръща в талантлива пианистка и читателка, която не устоява на изкушението да обръща страниците на дневника на Катлийн и да открие тайните, които тя се опитва да скрие.

Когато Ада е компрометирана и установява, че чака дете от смесена раса, тя избягва от дома си. Отхвърлена от собствените си сънародници, е принудена сама да създаде живот за себе си, за детето си и за музиката. Катлийн обаче все още вярва в Ада и дръзва да наруши ограниченията на апартейда, за да я открие. Отвъд жестокостта на тяхната разделена страна съществува любов, надежда – и изкупление.

 

Вижте още:

5 вечни книги, които се четат на един дъх

20 книги, които всеки от нас трябва да прочете


 

Коментари към "5-те топ книги за септември":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg