5 типа негативни хора, които не бива да имате за приятели

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Колкото повече остаряваме, толкова по-малко ни пука какво мислят хората за нас. И бихме казали „Ура!“.

Въпреки че всъщност растем с мисълта, че трябва да задоволим всички, с които общуваме. Истината е, че не трябва.

Възпитавани сме да бъдем добри с хората. И макар че не трябва да злобеем или нещо подобно, не трябва и да губим времето си в опити да угодим на тези, които не ни носят нищо ценно като изживяване.

Защото има такива хора. Срещаме много такива хора. Социалните ни роли ни сблъскват с хора, с които имаме контакти, но това не означава, че трябва да кипим от възторг и на всяка цена да угаждаме на всяка тяхна прищевка. Защото тези хора са по-скоро изпълнени с негативизъм, който ни вреди. За всеки от нас би било по-добре да се отърве от тези 5 типа хора.

1.      Този, който отменя срещите в последната минута

Да, случва се. Понякога изникват непредвидени и неотменими ситуации и на всеки му се е налагало да отмени среща, при това в последната минута.

Но има хора, които винаги, абсолютно винаги ще ви разиграват подобна сценка – обаждат се или пишат, че им липсвате, канят ви на вечеря. И бааам, един час преди уговорената среща се обаждат да я отменят. Един, два пъти, три пъти – на четвъртия започвате да се замисляте. На петия вече нещо ви гризе. На шестия осъзнавате, че най-вероятно на този човек не му пука за вас. На седмия и на вас спира да ви пука за него. На осмия го поканвате да си излезе окончателно от живота ви.

Няма смисъл да влагате усилия в такова приятелство. Ако този човек няма желанието или волята да ви постави поне веднъж на първо място и да отмени друг ангажимент заради вас, то той не поставя и приятелството ви на особено място в сърцето си.

2.      Този, който ви се обажда само когато той се нуждае

Този „приятел“ честичко ви търси и вие си мислите, че всичко е наред, нали? Докато не се усетите – всъщност той или тя ви търси за съвет, да си поплаче на рамото ви, да сподели. Но някак все няма време, а очевидно и желание, да чуе какво се случва с вас. Може и да сте бременна, но приятелката ви(или приятелят) дори няма да забележи това. Защото се е обадила да ви се оплаче, не за да разбере как сте вие.

И когато вие се обадите, оказва се, че няма никакво време за вас. И знаете ли какво? Ако искате да се отървете от негативната енергия в живота си, и вие вече не трябва да имате енергия за него/нея.

3.      Този, който говори само за пари

Разбираме необходимостта понякога да споделиш с приятел, че си притеснен от липсата на пари или пък че си щастлив от неочакваните бонуси. Парите, за съжаление, са важна част от живота на всеки.

Но не са всичко в живота. Хората, които говорят само за пари, се интересуват само от пари. И пропускате истински ценните мигове в живота. А покрай това ще ви натоварят – защото с тези хора не може да споделите нищо за семейството си, за любимия си човек, за екзотичното пътешествие, за сбъднатата мечта. А изобщо да не споменаваме, че човекът, който се интересува само от пари, е много вероятно да „продаде“ приятелството ви с лекота.

4.      Този, който непрекъснато критикува хората

Клюките са нещо нормално, ако сме реалисти, трябва да знаем това. Нормално е на всеки да се случи да каже някоя и друга дума зад гърба на някого. Но в обкръжението ви най-вероятно има поне един човек, който прави единствено и само това – да говори зад гърба на останалите, при това никак не ласкаво. Никой нормален човек, който съзнателно работи за това да бъде щастлив и спокоен в живота си, няма да издържи непрестанния негативизъм, който един такъв човек бълва.

Последното нещо, от което се нуждаете, е драма и напрежение. Отървете се от този човек. Не си губете времето да търпите изблиците му, които само ви натоварват.

5.      Този, който няма никакви цели в живота

Всички имаме нужда да живеем ден за ден, но това не значи да нямаме цели и мотивация да постигнем нещо с живота си. Когато казваме „да живеем ден за ден“, си мислим за това, че трябва всеки божи ден да сме благодарни, че сме живи, здрави, че имаме покрив над главата си и залък в устата си, че имаме близки и приятели, които ни подкрепят. И да се радваме на всичко, което ни предлага дори най-обикновеният ден.

Но има хора, които просто нямат никакви цели. Те живеят ден за ден в онзи смисъл – не знам какво ще правя утре, не знам какво искам да правя, важното е да избутам днешния ден. Да бъдете около хора, които нямат никаква мотивация, не е добре за вас. Да имате обаче приятели, които ви мотивират, подкрепят и празнуват с вас всяко постижение, си е благословия. Немотивираните ви „приятели“, които не знаят какво искат в живота си – нямат мечти и цели, само ви дърпат назад. За да се движите смело напред и да сбъдвате собствените си мечти, кажете „довиждане“ на тези безпътни приятели и си потърсете нови, с които ще извървите пътя си.

 

Вижте още:

6 типа токсични хора, които пречат на щастието ти

Как ще се подобри животът ви, ако се отървете от токсичните хора в него


 

Коментари към "5 типа негативни хора, които не бива да имате за приятели":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg