5 полезни свойства на кафето

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Всеки е повече или по-малко запознат с основните предимства на кафето - то ви помага да останете будни, но има доста големи дебати дали кафето всъщност е добро за вас.

Например, може да сте чули, че кафето е щяло да ви пречи да растете, а всъщност майка ви просто не е искала да ви дава кафе.

По същия начин може да сте чули, че кафето ще ви дехидратира, ще увеличи риска от рак или ще оцвети зъбите ви.

Е, за щастие, само последното е вярно, другите две не са.

Само защото едно нещо не е лошо за вас, това не означава, че е и добре за вас.

Такъв ли е случаят с кафето?

Има много доказателства, че когато се консумира в умерени количества, кафето може да има редица ползи, за които може и да не сте знаели.

1. Кафето може да ви помогне да се хидратирате

Точно така, кафето не ви дехидратир, а всъщност, то може да бъде толкова хидратиращо, колкото водата, според проучване от Бирмингам, Англия.

2. Кафето може да подобри паметта ви

Според скорошно проучване, хората, които приемали хапчета с кофеин, приблизително еквивалентни на една чаша кафе, имали по-добър спомен за деня си на следващия ден от тези, които не приемали кофеинв.

По същия начин изследванията, проведени в собствената ви кухня разкриха, че не можете да си спомните нищо сутрин, преди да изпиете чаша вкусно кафе.

3. Кафето може да допринесе за здравето на черния дроб

Има голяма вероястно да не се отнасяте с черния си дроб, така както той заслужава.

Точно затова, когато можете да направите нещо добро за него, то незабавно трябва да го свършите.

 Добрата новина е, че според проучвания, кофеинът в кафето може да помогне за предотвратяване на чернодробни заболявания, а също така да намали вероятността от рак на черния дроб, което винаги е добро нещо.

4. Кафето е свързано с намален риск от депресия

Според доклад, представен от Американската академия по неврология хората, които пият кафе имат малко по-нисък риск от депресия, отколкото тези, които не пият

Причината? Антиоксидантите. Разбира се, можете да приемете повече антиоксиданти, като ядете пресни плодове и зеленчуци, но ако не желаете да предприемате такива "драстични" стъпки, можете просто да си налеете още една чаша кафе.

5. Кафето може да ви помогне да правите по-добри тренировки

Ако някога сте приемали кофеин точно преди да спортувате, то най-вероятно приятелите ви са ви казвали, че това не е полезно.

Е, вече можете да им натриете носовете, защото според последните проучвания атлетите, които консумират кофеин преди тренировка, успяват да завършат повече повторения и са по-психологически готови за следващата тренировка.

Излиза, че единственото нещо, което стои между вас и олимпийските игри може би е,че не пиете достатъчно кафе.


 

Коментари към "5 полезни свойства на кафето":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg