5 храни, които са по-полезни сготвени

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Много се е изговорило за суровоядството, за свежите зеленчуци, особено пък зеленолистните, и ползите от този начин на хранене. Има обаче зеленчуци, които се оказват по-полезни сготвени, и определено си струва да им обърнем внимание, ако имаме желание да водим здравословен начин на живот.

Спанак

Истинска хранителна бомба – пълен е с калций, желязо и магнезий и една от най-полезните пролетни храни. Но ако искате да усвоите пълноценно богатото му съдържание, сгответе го. Количеството калций, например, нараства.

Кейл

Този, станал особено популярен, вид зеле е чудесен за подхранване на организма с полезни хранителни вещества. Пълен е с фибри, сваля холестерола – но тези негови качества са особено ясно изразени, когато се сготви.

Гъби

Гъбите имат твърда структура и са трудни за храносмилане. Готвенето не само ги прави по-лесни за смилане, но и до известна степен подсигурява по-безопасното им похапване, тъй като унищожава токсините. Но, както знаем, това не значи, че не можем да се натровим с гъби.

Моркови

Подобно на гъбите, суровите моркови не са лесни за храносмилане, макар и много полезни. Неслучайно са така предпочитани под формата на пресен сок. Готвенето обаче позволява на организма да усвои по-голямо количество бета-каротин, който се превръща във витамин А и подпомага доброто ни зрение. Спокойно може обаче да си похапвате морковите и сурови – тогава пък зареждате тялото с антиоксиданти.

Домати

Може би доматите са вкусотията, която най-много хапваме и по двата начина. Защото всеки(или почти всеки) не отказва салата с домати(и ракийка), но и на почти всяко ястие добавяме доматен сок. Въпреки че са задължителни за вкусната салата или пък сандвич, полезният(срещу рак) ликопен, който им придава червения цвят, се увеличава с 30% след нагряване.

 


 

Коментари към "5 храни, които са по-полезни сготвени":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg