6 вредни навика, които издават нервност

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции


Стресът не е никак благосклонен към външния вид. Може и да се сещате за яденето от нерви, което води до някой и друг килограм отгоре. Но има и други навици, за които може изобщо да не се замисляте, че са от нерви и че съсипват красотата ви. По тях си личи, че сте нервни и под напрежение, но освен че ви издават, те могат да съсипят външния ви вид до такава степен, че да оставяте впечатление, че не се поддържате. Време е да се отучите от тях!


Чопленето на кожичките на ноктите


Без да се усетите почвате да чоплите кожичките, раздърпвате ги, правите си рани и състоянието на ноктите ви става плачевно на вид. Да не споменаваме, че разчопляте и лака около кожичките и току що направения ви маникюр изведнъж се олющва на грозни дупки. А разчоплената кожа около ноктите се разранява и изсушава, което пък ви кара отново да чоплите, уж за да премахнете дразнителите. Необходима е воля, за да установите проблема и да привикнете да се спирате навреме. Ако редовно се заставяте да спрете, когато неволно посегнете, ще се отучите от този навик.


Хапете устни


Често срещан навик, който обаче води до суху, изпръхнали устни. Веднъж наранени по този начин, следващото ухапване може да доведе до болезнено разраняване, което сериозно да навреди на вида и здравето на кожата им. Особено при контакт със солено и кисело. Погрижете се да премахнете всички мъртви клетки, като ексфолирате устните редовно и нанасяте овлажняващ балсам. И отново, следете навиците си и си наложете да спрете да се хапете.


Премятате косата настрани или я навивате на пръста си


Да, ок е понякога да отмятате коса или да я "разресвате" с пръсти. Но постоянното ѝ премятане от една страна на друга или още по-неприятното навиване на пръста в нервен жест не води до нищо добро за косата. Неволно замърсявате косата и тя се омазнява по-бързо. Докосвайки я, пренасяте мазнини и мръсотия от пръстите по косата, което я утежнява и я прави да изглежда мазна и немита. Същото важи и за всякакъв вид


пипане на косата.


Решението е в стресови ситуации – презентация, важна среща, разговор с шефа и така нататък – да заложите на прическа с вдигната и прибрана коса. Не е невъзможно ръцете ви отново да се озоват върху главата, приглаждайки косата(отново лошо). Но значително намалявате възможностите си да си играете със свободно падащите кичури. Друго, дългосрочно решение е отново да наблюдавате себе си и да си наложите да се откажете от този навик.


Докосвате лицето


Същото нещо като с косата се случва и с лицето. В течение на деня много често се случва да докосваме лицето, без да се замислим дали ръцете ни са чисти. В напрегнати моменти някои хора имат навика да "скрият" лице в ръцете си, да се подпрат с длани, но с тези жестове рискувате да замърсите кожата, да запушите порите. В резултат може да се появят дразнения, възпаление и инфекции. Има две сравнително лесни решение да контролирате този навик – вземете си стрес топка, така че ръцете ви да са заети, или дръжте в чантата или на бюрото си дезинфекциращ гел, който използвайте по-често, за да не пренасяте бактериите от околната среда по лицето си.


Стискате или скърцате със зъби


Един неволен израз на нервно напрежение е стискането на зъби или скърцането със зъби. И двете обаче могат да имат сериозни странични ефекти. Могат да причинят главоболия, болки както около зъбите, така и в областта на лицето. Скърцането със зъби през нощта изисква лекарска намеса, но това през деня е нещо, което може да се опитате да контролирате.
 

Вижте още:

Вредните навици, които съсипват външния ви вид

5 правила на свежата кожа


 

Коментари към "6 вредни навика, които издават нервност":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg