6 грешки, които всеки трябва да допусне поне веднъж

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Ние, хората, сме така устроени, че вечно търсим съвършенството. Но то не съществува. Дори и в природата – цветята са така красиви, но толкова за кратко свежи. Нереалното очакване на човека, че може да бъде перфектен, да открие перфектния партньор и какво ли още не перфектно, води до разочарование.

Животът не е за това да стигнем до точно определено място, а за пътя, който изминаваме. Експериментираме, правим грешки, учим се от тях и ставаме по-добри…или пък ги повтаряме.

С годините осъзнаваме(или поне някои от нас), че успехът се измерва не толкова с това какво сме постигнали, а с това какво сме преодолели. Включително и тежестта на собствени ни грешки.

Ако живеете във вечен страх да не допуснете грешка, всъщност стоите на едно място – не правите нищо, за да се развивате, и да усетите всичко, което животът може да ви поднесе.

Позволете си да сбъркате, от грешките си учим ценни уроци, които ни правят по-добри. И има грешки, които просто всеки трябва да допусне, за да започне да живее пълноценен, успешен във всяка сфера живот.

Да се довериш на грешните хора

Когато започвате отношенията си с някого, не съдете прибързано. Това е един от недостатъците на човека – склонен е да съди, без да е наясно с човека и ситуацията, с мотивите за определено поведение. Започнете отношенията си оптимистично и с отворено съзнание. Ако обаче се доверявате на всички, рано или късно ще се доверите на грешните хора. И това трябва да се случи на всеки. Защото точно това ще ви научи как да разпознаете на кого може да се доверите. Това ще ви даде необходимата информация за самите вас как да правите ценни избори на кого да се доверите истински и кой не струва. Доверете се на грешните хора, защото така ще се научите да се доверявате на правилните.

Да се окажеш без пари

Всеки трябва да вземе поне едно лошо решение, свързано с финанси. Сякаш истинският урок научаваме едва в онзи момент, в който с ужас осъзнаваме, че сме допуснали сериозна грешка с парите си, която може да ни коства много.

Да избереш лош път за кариерата си

Едни от най-вдъхновяващите истории на супер успешни хора започват от това, че те са объркали своето призвание. Колко от тези успешни хора всъщност са започнали кариера в сфера, която не им е истински на сърце или поне след време са установили, че не им се занимава с това. При това в момент, когато вече са вложили много в работата си, може би имат собствена компания. Но са имали смелостта да напуснат, когато са осъзнали, че това не е за тях. Единственият начин да бъдеш наистина сигурен какво точно искаш да прави е да опиташ един куп неща и да разбереш как наистина се чувстваш, докато правиш това или онова. Това ще ви даде познанието, което е необходимо, за да направите по-добър избор.

Да избереш неправилната кариера е гадно, но то е и невероятна основа, върху която да изградите професионалното си Аз.

Да взимаш егоистични решения

Когато си млад, си егоистичен. И това не важи само за конкретно поколение. Емпатията се научава с годините, тя се „придобива“ с натрупването на житейски опит, със срещите и разделите с други хора. И това означава, че в крайна сметка ще вземете и егоистични решения. Може би ще прецакате партньор в работата, може би ще изберете парите пред семейството, може би ще зарежете човек, който ви вярва. Да видите въздействието на тези егоистични решения ще ви пречупи. По-малко или повече, но ще ви пречупи. Ще промени начина, по който виждате другите хора. И ако сте късметлии, ще ви накара да спрете да възприемате всеки друг на този свят като играч във вашата игра.

Да избереш лесния начин

Толкова е трудно да не се изкушиш да избереш лесния начин. Особено когато виждаш колко простичко може да бъде всичко. А ако не си се опарил, е трудно да видиш причина защо не бива да избираш лесния начин.  Но след един или пък няколко такива избора ще осъзнаете едно – да изберете лесния начин означава да сте готови за момента, когато това ще ви се върне тъпкано. Много е вероятно да съжалявате за този избор. Качеството ще пострада, репутацията ви ще пострада, а изживяването ви може да бъде ужасно. Не правете нищо наполовина. Ако обичате някого, обичайте го с цялото си същество. Когато отивате на работа, не отбивайте номер, работете здраво.

Да работиш твърде много

За съжаление живеем в такива условия, че като че ли единственият начин, който виждаме за да изкарваме пари или да запазим работата си, е да си скъсваме задниците от работа, дори с риск да правим само и единствено това. Във фейсбук наскоро прочетох нещо такова: „Започваме работа, за да може да си позволим живота, за който мечтаем, но от толкова работа не можем да го изживеем.“

„Ще си почивам, когато умра“ не е оферта. На 20 може и да издържате на това темпо. На 20 още нямате достатъчно житейски опит, за да осъзнаете, че животът тече и младостта отлита, а работата не е най-важното нещо на света. На 30 обаче вече ви наляга неизбежното сковаващо чувство, че остарявате, а все още не сте посетили Мачу Пикчу и не сте изкачили Еверест. Все още не сте се запознали с германец, италианец, австриец, все още не сте опитали черен сладолед в Хърватия, не сте се къпали в Атлантическия океан, не сте плавали с лодка, не сте скочили с бънджи. Все още не сте обичали истински. И изведнъж ще осъзнаете, че животът е твърде кратък, за да го пропилявате в твърде много работа. Да, работата ни е повече от необходима, но не е смисълът на живота. Когато обичате сами изпитате на гърба си какво означава „burn out”, тогава ще научите безценен урок – животът не е само и единствено работа. Излезте от офиса, за да разберете това. 


 

Коментари към "6 грешки, които всеки трябва да допусне поне веднъж":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg