6 знака, че сте били емоционално пренебрегвани като дете

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Белезите от детството често остават за цял живот. Ако някой ви попита дали сте емоционално пренебрегвани като дете, първоначалният ви отговор може да бъде „не“. Но ако задълбаете малко, ще разберете, че поведението ви като възрастен човек има много общо с опита ви от детството. Колкото и болезнено да е понякога да погледнем назад, емоционалното пренебрегване в детството може да бъде причината за нашите действия днес.

Ето шест знака, че сте емоционално пренебрегвани като дете:

1. Чувствате се вцепенени

 

Чувството на вцепенение е нещо, което може да дойде и да си отиде. Това не е физическо усещане, а емоционално усещане. От време на време се чувствате сякаш сте изтръпнали относно всичко, което се случва около вас. Осъзнавате, че би трябвало да чувствате някаква емоция, но за вас като че ли нищо няма значение. Този тип емоционален отговор е знак, че сте емоционално пренебрегнати като дете. В ранна възраст сте се научили да задушавате емоциите си, за да не бъдете наранени.

2. Отказвате помощ от другите

Ако сте били емоционално пренебрегвани като дете, често не сте имали помощ, когато най-много сте се нуждаели от нея. Били сте постоянно сами. Това чувство може да ви следва и в зряла възраст. Научили сте се никога да не зависите от някого, така че дори и да ви е трудно, отказвате да протегнете ръка и да поискате помощ от другите.

3. Имате ниска самооценка

 

Ниското самочувствие може да бъде обвързано с много неща, включително емоционално пренебрегване като дете. Когато сте били малки, може би сте се чувствали, сякаш не сте заслужавали времето или любовта на родителите ви, защото те никога не са ви обръщали много внимание. Макар и невярно, това усещане е трудно да се промени. То може да се превърне в ниско самочувствие и ниска самооценка през целия ви живот на възрастен.

4. Чувствате, че има нещо, което липсва

Ако сте били емоционално пренебрегнати като дете, винаги може да имате усещането, че нещо липсва. Вътре във вас има празнина, която остава отворена за любовта на определен човек, за която жадувате. Дълбоко в себе си, вие вярвате, че запълването на това пространство ще ви донесе радост.

5. Вие сте перфекционист

Когато детето е пренебрегнато, то може да опитва почти всичко, за да привлече вниманието на любимия човек. Ако сте търсили такова внимание през целия си живот, може да се окажете перфекционист. Опитвате се да бъдете перфектни във всичко, което правите, за да бъдете най-накрая забелязани и оценени.

6. Чувствителни сте към отхвърляне

Чувствителни ли сте към отхвърляне? Да се страхуваш от отхвърляне в живота си на възрастен, е знак за отхвърляне в миналото. Емоционалното пренебрегване може да създаде у теб страх, който да остане за дълго. Дори конструктивната критика ви наранява, защото чувствате, че ви атакуват и ви казват, че не сте достатъчно добър.


 

Коментари към "6 знака, че сте били емоционално пренебрегвани като дете":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg