6 начина, по които телефоните вредят на здравето ни

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно
Шансовете да избегнете употребата на смартфон във 21 век е като да се опитвате да избегнете дъждовните капки - никакви. 
 
Ще предположим, че докато четете това телефонът е или до вас или в ръката ви, нали? Еволюцията на телефоните напредна дотолкова, че цялата информация на света е достъпна в ръката ни. 
 
Всичко това е прекрасно, но знаете ли, че смартфоните ни вредят повече отколкото си мислим?
 
Ето и 6-те начина по които го правят:
 
1. Бактерии и мръсотия
 
Кога беше последният път когато дезинфекцирахте телефона си? Помислете само колко неща пипате на ден и колко пъти използвате телефона си. Според проучване през 2017 година екраните на смартфоните са с до 10 пъти по-мръсни от тоалетната седалка. Няма сериозни опасности, но бактериите могат да подействат неблагоприятно на имунната система и да сте по-склонни към настинки. 
 
Добър начин да елиминирате микробите по екрана е да го почистите с микрофибърна кърпичка.
 
2. Напрягат врата ви
 
Честото гледане за по-дълго време в телефона напряга врата. Според лекари, накланянето на главата напред, когато гледаме в телефона може да доведе до претоварване на мускулите и болки във врата и гръбнака.
 
Може да избегнете това като се стремите да държите телефона на нивото на очите си, когато го използвате.
 
3. Вредят на съня
 
Всички смартфони излъчват светлина по-позната като "синя светлина". Според учени от Харвард облъчването със синя светлина преди спане намаля произвеждането на мелотонин, хормонът който регулиря съня. Светлината от телефонния екран може да наруши вашия циркаден ритъм и да доведе до проблеми със съня.
 
Много телефони имат опцията да смените светлината с по-топла такава за да улесните очите си. Все пак се препоръчва да не използвате никакви технологии преди лягане, за да дадете шанс на ума и тялото да си починат.
 
4. Постоянните известия могат да причинят безпокойство
 
Получаваме известия за всичко, което се случва - обаждане, съобщение, публикация, поща, списъкът е дълъг. Според проучвания хората могат да се пристрастят към дадените известия и в случай, че телефонът не е около тях те могат да изпаднат под стрес или тревожност. 
 
Реалността е, че има много други неща, които се случват около нас. Просто пуснете режим "Не ме безпокойте" за няколко часа и си починете от виртуалния свят.
 
5. Увреждат очите
 
Факт е, че взирането в екран за продължително време има негативен ефект върху очите. Помните синята светлина, нали? Корнеята и лещата на окото не могат да я филтират, което с времето води увреждане на зрението.
 
Светлината от екраните също може да предизвика главоболия, но това може да бъде избегнато като ограничавате времето пред лаптопа, телефона, таблета или др.
 
6. Предизвикват депресия
 
Instagram, Facebook, Youtube - това са само няколко примера за социални платформи, където хората могат да споделят живота си както с приятели така и непознати. Лесно е да сравняваме живота си с този на другия, докато гледаме снимките и видеата му. Социалните медии могат да бъдат източник на информация и забавление, но също така са и врата към по-лоши неща.
 
Според експерти, сравнявайки успехите или провалите си с някой друг може допълнително да ви окаже стрес и да започнете да изпитвате симптоми на депресия.
 
Знайте обаче, че хората в социалните медии често споделят само най-щастливите си моменти и много често не виждаме цялата картина зад тях.

 

Коментари към "6 начина, по които телефоните вредят на здравето ни":
Най-четени
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част I 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

13:14 | 12-06-19| ходене...
 
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част II 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

12:32 | 12-10-19| Виж цялата статия
 
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg