6 обществени библиотеки, които са чудо на архитекурата

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Публичните библиотеки понякога могат да се приемат за даденост. От техните огромни, свободни и достъпни колекции от книги (плюс списания, филми и музика, понякога) до техните приветливи, отворени пространства, те са мощни институции, които обогатяват умовете и разпространяват знания сред масите.

Макар че всички библиотеки са важни инкубатори за насърчаване на ученето, някои от тях са също така и визуално зашеметяващи - с вековни стенописи, прекрасни архитектурни детайли и иновативен дизайн, които правят посещението и изучаването на текстове още по-приятно. Тук публикуваме 6 от най-впечатляващите обществени библиотеки в света.

  Национална библиотека на Чешката република, сграда Клементинум, Прага

Отворена за обществеността през 1722 г

Разположен в центъра на Прага, Клементинум е дом на националната библиотека на Чешката република. Седалището му, разположено в обширния комплекс на площада на Стария град, включва историческата барокова библиотека, зала, наречена така заради архитектурата и фантастичния си интериор, която е останала недокосната още от първото си построяване през 1722 година. Може би най-забележителното му богатство е серията от стенописи от 18-ти век на чешкия художник Ян Хиебел, изобразяващи видовете  изкуство и наука, както и колекция от масивни глобуси, поставени в центъра. Освен необикновената барокова библиотека - която съдържа 20 000 книги - цялата институция на Клементинум има над шест милиона заглавия, разположени в няколко читални.

 Обществена библиотека в Ню Йорк, сграда на Стивън А. Шварцман, Ню Йорк

Отворена публично през 1911 г.

Когато човек мисли за библиотека в Ню Йорк, вероятно тази му вероятно идва на ум. Масивната библиотека на Пето авеню първоначално е проектирана от архитектите Джон Мевън Карър и Томас Хейстингс. Двойката не само отговаря за мраморната фасада на сградата, но и за нейните столове, маси, полилеи и дори кошчета за боклук, правейки цялата библиотека блестящ пример за неокласически стил на изящните изкуства.

Емблематичната розова читалня в библиотеката може да се похвали с богато украсен таван с пищни стенописи, които изглеждат още по-живи след реставрацията, завършена през 2016 г. библиотеката Шварцман е известна и с двата си мраморни лъва, наречени Търпение и Сила, които са от двете страни на главния вход на Пето авеню, откакто библиотеката е отворила врати през 1911 г. и сега е емблематична за огромната публична, библиотечна система на града.

Новата библиотека на Александрия, Александрия, Египет

Открита за обществеността през 2002 г.

Тази уникална библиотека е създадена като почетен знак към съименника си, Кралската библиотека на Александрия, която е била разрушена от пожар някъде между 48 г. и 640 г. сл. Хр. С цел да "възвърне духа на откритост и знания" на древния си предшественик - една от най-големите библиотеки в древността, където е имало хиляди скъпоценни свитъци - Новата библиотека в Александрия може да побере до осем милиона книги и близо един милион посетители годишно.

Разположена на няколко крачки от брега на Средиземно море, модерната кръгла сграда постепенно се издига над земята под ъгъл, сякаш излиза от пепелта на библиотеката -предшественик.Освен огромния си брой книги, Новата библиотека включва и множество художествени галерии, планетариум и музей на египетската история, разположени на всичките си 11 етажа.

Библиотека и Къща за култура Венесла, Венесла, Норвегия

Открита за обществеността през 2011

Макар това да е една от най-новите институции в този списък, библиотеката Венесла в южната част на Норвегия вече е уважавана за поразителния си съвременен дизайн, печелейки отличия като наградата "Byggeskikkpris 2012", държавна награда за архитектурни постижения.

Двадесет и седемте дървени ребра действат като физическа подкрепа на сградата, както и вътрешната структура на самите лавици, и голяма част от синьото-омекотено сядане в библиотеката.Резултатът е пространство, което замъглява линиите между форма, функция и естетика.

Архитектите Сив Хелене Стангеланд и Рейнхард Кроп включват и енергоспестяващи елементи в "културната къща" на библиотеката, като заявяват, че целта им е "да създадат устойчива обществена сграда, както от екологична, така и от социална гледна точка".

Библиотека Каназава Умимирай, град Каназава, Япония

Открита за обществеността през 2011

Тази масивна библиотека в японската префектура Ишикауа е домакин на колекция от около 400 000 елемента, съдържаща се в кутиеобразна бетонна и стъклена конструкция, създадена от Хироши Хориба и Казуми Кудо, които заедно спечелили наградата за дизайн на Японския институт на архитектите за 2013 г. Екстериорът й е декориран с около 6000 стъклени кръга, които се редуват по големина, което прави плоскостта на сградата да изглежда подвижна. Архитектите цитират филиала Ришельо „Richelieu” на Френската национална библиотека (също така в този списък).

Останалата част от сградата се състои от заседателни помещения, помещения за групова дейност . "Това, което искахме да направим ... беше да създадем определена" атмосфера "за книги и четене", заявили архитектите при откриването на библиотеката. Те се надявали да създадат новаторско пространство, което "насърчава читателите да останат и се задържат", а не просто едно гише за заемане на книги.

Френската национална библиотека, сграда Ришельо, Париж

Отворена за обществеността през 1868 г

 Националната библиотечна система на Франция е наистина историческа, основана от крал Чарлз V през 1368 г .; като съвпадение, това конкретно местоположение на улица Ру де Ришельо, в сърцето на Париж, е създадено около 500 години по-късно. Библиотеката "Ришельо" е доминирана от огромното си централно пространство за четене, наречено "Овална зала", построена между 1875 и 1932 г. от академичния архитект Жан-Луи Паскал, след смъртта на оригиналния дизайнер на библиотеката Анри Лабруст.

Както подсказва името, Паскал добавя заоблена читалня, с извити, високи стени, пълна с рафтове за книги и множество кръгли капандури, през които светлината минава.

В библиотеката се помещава и впечатляваща колекция от исторически френски произведения на изкуството, включително и оригинални илюстрации на Анри Тулуз-Лотрек и  карти на Париж от 16-ти век.


 

Коментари към "6 обществени библиотеки, които са чудо на архитекурата":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg