6 богати на ензими храни, които подобряват храносмилането, балансиращите хормони и забавят стареенето

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Ензимите? Не са ли това добавките, които приемаме за по-добро храносмилане? Истината е, че ензимите са важна част от всеки физиологичен процес в организма. Ензимите живеят във всяка клетка в тялото ви и са идентифицирани повече от 3 000 различни ензима, всеки от които с различна функция. Ензимите наистина спомагат за здравословна храносмилателна система, но те са важни и за други функции в тялото.

Защо тялото ви се нуждае от ензими?

Вашето тяло изисква ензими за:

Производството на енергия

Поглъщането на кислород

Борбата с инфекции и заздравяването на рани

Намаляване на възпаленията

Ензимите доставят хранителни вещества на клетките

Отвеждат токсичните отпадъци от организма

Премахват мазнините в кръвта

Разтварят кръвни съсиреци

Регулират хормоните

Забавят процеса на стареене

Ниското производство и слабата активност на ензимите може да ви кара да се чувствате уморен и слаб. За това може да има много виновници: прием на много готвени храни, висок прием на захар и преработени храни, както и прекаленото използване на антибиотици и други фармацевтични лекарства, които всъщност могат да нарушат доставянето на ензими в организма.

Затова трябва да помислим как можем да получим повече ензими в клетките си и да активираме тези, които вече са там. Суровите храни, живите храни ни помагат за това. Приемането на храни, богати на ензими, може да помогне да се намали тежестта в организма, за да се произвеждат собствени ензими. Колкото повече храни, богати на ензими ядете, толкова по-добре!

Започнете да ядете тези шест храни, богати на ензими и ги активирайте:

1. Кълнове

Семената и ядките - в суровото им, латентно състояние - съдържат ензимни инхибитори (Ензимните инхибитори са група вещества, които свързват и блокират храносмилателните ензими, като по този начин стопират действието им).Те опазват семената от покълване! Но когато ги накиснете в малко вода и оставите семената да поникнат - БAM! - семето и всичките му хранителни вещества стават активни. Кълновете са невероятно мощни с активирани ензими. Нашето тяло се нуждае от ензими, за да разгражда храната. Кълновете и суровата храна имат всички ензими, от които се нуждаем за храносмилането, така че телата ни не трябва да произвеждат храносмилателни ензими, за да вършат цялата работа.

1. Ананас

 

Ананаса съдържа съединение, известно като бромелаин, за което е доказано, че има противоракови и противовъзпалителни ефекти. Ананасите също съдържат и няколко важни ензими, включително протеино-смилаеми ензими, известни като „цистеин протеинази”. Тези ензими имат способността да се борят с прекомерно възпаление, съсирване на кръвта и дори някои видове туморен растеж.

2. Авокадо

Авокадото съдържа най-голямо количество мазнини в плодовото царство, така че има логика да съдържат липаза, ензим, необходим за разграждането на хранителните мазнини (липазата е ензим, който секретира от панкреаса). Липазата може също да помогне за облекчаване на стомашно разстройство. Хранителните вещества и ензимите в авокадото могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма.

3. Банани

 

Бананите  са не само богати на калий. Те също така са голям източник на два различни ензима, известни като амилаза и малтаза. Амилазата, която се намира и в слюнката ви, е първият ензим, който започва да разгражда въглехидратите. Този ензим прави скорбялата (нишестето) сладка храна, докато дъвчете. Малтазата разгражда малтозата или малцовата захар  (дизахарид, който се получава при въздействието на малца върху нишестето) в тялото.

4. Пчелен прашец

 

Пчелният прашец съдържа почти всички хранителни вещества, от които хората се нуждаят, заедно с голямо разнообразие от важни ензими. Всъщност, пчелният прашец съдържа над 5000 ензима. Фитонутриентите, включително коензимите, които улесняват ензимната активност, също са в това число. Прашеца е естествен антиоксидант, който поддържа имунната система. Можете да добавите пчелен прашец към мюсли, овесени ядки, шейкове и смутита или други закуски, за да го включи в диетата си.

5. Папая

 

Папаята е богата на протеолитични ензими, включително папаин. Папаина играе важна роля в поддържането на храносмилателната система здрава. Той се смята за един от най-ефективните ензими, които разграждат месото и другите протеини в организма и има мощни противовъзпалителни свойства.

6. Ферментирали храни

Нека си го кажем направо, ферментиралите храни може и да не са в менюто ви за здравословна храна, но би трябвало да бъдат. Ферментиралите зеленчуци са отличен хранителен източник на много хранителни вещества, включително живи ензими - просто се уверете, че вашето кисело зеле не е било пастьоризирано). Тези живи ензими са придружени от полезни пробиотици и това прави изключително добра комбинация за ефективен храносмилателен процес. Помислете за кисело зеле и кимчи (кимчи е корейско ястие и представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други), а дори и киселите краставички са направо супер!

,


 

Коментари към "6 богати на ензими храни, които подобряват храносмилането, балансиращите хормони и забавят стареенето":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg