7 грешки в използването на слънцезащитен крем, които могат да навредят на кожата ви

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Нанасянето слънцезащитен крем е едно от най-здравословните неща, които можете да направите за кожата си, ако сте изложени на слънце.

Добрият слънцезащитен крем с мощна UVA и UVB защита може да ви предпази от изгаряне, да сведе до минимум развитието на бръчки и други признаци на стареене и може да намали риска от рак на кожата, според американската агенция за храните и лекарствата (FDA).

Има някои грешки обаче, които могат да навредят на кожата ви. Вижте и кои са те:

1. Изчаквате, докато вече сте на плажа, за да нанесете слънцезащитен крем

Ако вече сте на пясъка и чак тогава се сетите да нанесете слънцезащитен крем, то може да се върнете у дома, приличайки на домат.

Нанесете слънцезащитния крем най-малко 20 минути, преди да стъпите на открито, защото отнема толкова време на кожата ви да абсорбира защитните съставки, казва Лесли Бауман, дерматолог от Маями.

Нанесете го възможно най-равномерно, преди да се облечете, за да избегнете пропуснати зони.

2. Нанасяте твърде малко количество

Повечето хора прилагат твърде малко, което може да остави ивици и да доведе до по-ниска защита.

В плажните дни покривайте тялото си с поне 1 шепа слънцезащитен крем, за да имате ефективна защита срещу слънчевите лъчи.

3. Пропускате важни области

Важно е да приложите слънцезащитен крем върху всички зони, които ще бъдат изложени на слънце, въпреки че има няколко зони, които хората са склонни да пропускат.

Проучване, публикувано през април 2019 г. в списание PLoS One установи, че близо 20 процента от участниците не нанасят слънцезащитен крем върху клепачите си и дори нямат представа, че са пропуснали тази зона.

Това е притеснително, защото кожата на клепача е най-уязвим към рак на кожата.

4. Не прилагате отново крема

Според проучвания, само около 33 процента от американците да прилагат слънцезащитния си крем толкова често, колкото е препоръчително, което оставя кожата незащитена.

Златното правилое да нанасяте повторно слънцезащитен крем на поне всеки два часа, особено ако се изпотявате или влизате във вода.

5. Не нанасяте крема равномерно

Ако не нанасяте слънцезащитния крем равномерно, няма да иматезащитата, обещана на етикета.

Прилагайте го внимателно, и нанасяйте повторно на изложените места многократно, за да увеличите максимално покритието.

Слънцезащитните спрейове от друга страна, не изискват никакво втриване и могат да помогнат за решението на този проблем, но все пак бъдете внимателни при нанасянето.

6. Не нанасяте слънцезащитен крем, когато е облачно

Дори когато слънцето не се вижда, 80 процента от неговите UV лъчи все достигат до кожата ви.

Според проучвания, само около 20 процента от американците прилагат слънцезащитен крем, когато е облачно. Точно затова е е важно да го нанасяте по всяко време, когато излизате навън - независимо от времето.

7. Пренебрегвате датата на годност

Използвате ли една и съща бутилка слънцезащитен крем година след година? Е, ако отговорът е да, то това може да изложи кожата ви на риск.

Слънцезащитният крем  може да издържи до три години, като след това той може да не осигури количеството защита, посочено на бутилката.

Погледнете датата на годност, преди да го нанесете и имайте предвид, че както казахме, годността изтича три години след отваряне. Много дерматолози препоръчват да отбележите датата на покупката на бутилката, за да ви е по-лесно да следите годността на крема.


 

Коментари към "7 грешки в използването на слънцезащитен крем, които могат да навредят на кожата ви":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg