7 забравени навика, които правят връзките здрави

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Ти и той

Сещате ли се онези трогателни двойки в зората на своя живот, около които струи любов и изглеждат влюбени така, както са били на младини? Всички сме виждали поне по една такава възрастна двойка, нали?


А замисляли ли сте се на фона на проблемите, с които повечето от нас се сблъскват в създаването на здрава връзка, как тези наши баби и дядовци са го постигнали? Намерили ли са разковничето на хармоничните отношения за цял живот?


Повечето щастливи двойки се оказват такива по сходни причини. Оказва се, че те имат еднакви навици, които, макар и на пръв поглед да не значат нищо, всъщност заздравяват връзката. А младите хора са толкова напрегнати и зазяпани в смартфоните си, че са забравили дребните жестове, които крепят връзката. Припомняме си тези позабравени навици!

 

Щастливите двойки непрекъснато споделят общи интереси и откриват нови неща, които ги вълнуват и двамата


Общите интереси са това, което ни събира в живота, но и това, което играе решаваща роля в запазването на връзката здрава и стабилна. Оказва се, че е никак достатъчно просто да продължавате да споделяте същите интереси, които са ви събрали. И няма как да бъде така, защото човекът е търсещо същество, той се променя. Важно е и да откривате нови интереси, които отново да споделяте. Ако всеки поеме по свой нов път, различен от този на другия, ще ви бъде трудно да запазите хармонията във взаимоотношенията си.


Лягат си заедно всяка вечер


Не говорим за това просто да спите в едно легло. Говорим за ритуала по лягането – да прекратите заниманията си по едно и също време и двамата заедно да се приготвите да си легнете. Много щастливи двойки признават, че да се пренесат вечерно време в спалнята едновременно е важно за здравата им връзка. Това се превръща в нещо като интимен ритуал за двамата.
За съжаление, това е доста трудно за постигане от младите двойки, защото почти всички работят по твърде различен график. Но не е невъзможно, нали?


Никога не си лягат ядосани


Най-щастливите двойки са превърнали в свое основно правило това никога да не си лягат ядосани един на друг. Да си легнете разгневени и обидени може да доведе до натрупване на по-негативни усещания към другия човек и на сутринта да се събудите с витаещи неприятни мисли за половинката си. Преди да си легнете, помислете, че един спор не определя връзката ви и че сте заедно, защото се обичате. Твърде много двойки пропускат този момент, лягат ядосани, а емоциите се натрупват и в един миг избухва бомба.


Прегръщат се и се целуват за начало на деня и за негов завършек


И това е нещо, което прави връзката хармонична и здрава – щастливите двойки започват деня си с целувка и прегръдка и пак така го завършват. Това освобождава в телата им хормона окситоцин, който увеличава чувствата на привързаност, доверие и интимност.


Имат доверие на партньора си


Двойките, които си имат доверие, убиват в зародиш възможните конфликти. Те могат да разчитат един на друг, когато нещата загрубеят. А това е много важно, за да живеят спокойно и без напрежение.


Казват "благодаря" вместо "съжалявам"


Партньорите, които успяват да запазят връзката си стабилна и щастлива, се фокусират повече върху позитивното, отколкото върху негативното. Като обръщат внимание на положителното и благодарят на половинката си, че го е направил такова, вместо да се извиняват за нещо негативно, те автоматично превръщат лошото в отминал и забравен казус.


Те непрекъснато правят дребни неща един за друг


Да засвидетелстваш обичта си към другия не бива да е задължение. Щастливите двойки правят дребни жестове един за друг от сърце, без напомняне и без усещане за задължение. Може да е просто бележка с напомняне, че си обичан, но това играе неимоверно голяма роля в запазването на усещането, че си част от любяща, хармонична връзка.
 

Вижте още:

5-те неща, които правят връзката трудна

 

Защо мъжете ни изневеряват?


 

Коментари към "7 забравени навика, които правят връзките здрави":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg