7 начина да се справим с критиката

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Не, изобщо не е лесно да приемеш критиката. Изисква се много добро себепознание и висша форма на осъзнаване на човека и мястото му в този свят, за да загърбиш всекидневните сблъсъци със себеподобните и без никакви притеснения да пропуснеш покрай ушите си критичните думи. Истината е много простичка и всички я знаем – така сме скроени, че не ни е особено приятно да ни критикуват, приемаме го негативно. На пръсти се броят силните, рано помъдрели личности, които са се освободили от това да приемат лично и негативно отправените им критики.

Ако обаче сте по пътя на промяната и ви се иска да се научите да приемате с по-голяма лекота всякаква критика, опитайте тези 8 неща.

Помислете за критиката като за урок

Всъщност в много случаи не сме способни да видим у себе си неща, които другите хора забелязват отстрани. В природата ни е да вярваме, че винаги сме прави, дори когато реално това не е така. Поемете си дух и си напомнете, че критиката може да е ценен урок. Може да ви помогне да подобрите у себе си неща, за които не сте подозирали, че имат нужда от „ремонт“.

Не я приемайте лично

Въпреки че е насочена директно към вас, особено важно е да не приемате критиката лично, да не си я слагате на сърцето. Много често целта ѝ е да ви помогне, а не да ви обиди. За съжаление обаче също толкова често я възприемаме с абсолютен негативизъм, преглъщаме и трупаме в сърцето си гняв, отправяме си сами упреци, които намаляват и без това недостатъчното самочувствие. Наблюдавайте себе си и вместо да си кажете „леле, наистина съм зле“, повторете си „ок, разбрах, ще се поправя, защото съм просто невероятна/красива/умна/способна“.

Попитайте, ако не сте сигурни за какво е

Ако не разбирате какво правите грешно, няма да знаете какво да промените. А това прави критиката доста ненужна, нали. Когато някой ви критикува и не разбирате защо, попитайте го. Колкото по-добре разбирате защо ви критикуват, толкова повече ще може да се възползвате от ситуацията, вместо да потъвате в обида и ниско самочувствие.

Отделете си време да помислите

За много хора е доста трудно да приемат критиката, но след време намират смисъл в казаното. Опитайте да избегнете реакция от яд, за която по-късно ще съжалявате. Приемете критиката, когато я получите, и си дайте време да обмислите всичко казано. Мигновените реакции на критика обикновено са гняв и отричане, съзнанието ви е замъглено и няма как да видите обективно нещата. Затова помислете.

Бъдете благодарни

Дори не се замисляме какви чудеса може да направи благодарността в живота ни! Тя изменя светогледа ни и създава около нас един малко по-добър свят, изпълнен с щастие и удовлетвореност. Научихте ли се да бъдете благодарни за всичко, което имате в живота си? Сега благодарете и за критиката. Това ще ви помогне да се научите да я възприемате като начин да се променяте, да растете, да се развивате.

Фокусирайте се върху това, което може да подобрите

Да, няма да е особено лесно още от първия път да махнете с лека ръка на критиката, но каквото и да изпитвате винаги се стремете да намерите полза за себе си. Винаги има накъде да се развиваме, затова вместо да седите и унивате, че някой ви е критикувал, научете нещо ново.

Открийте истината

В крайна сметка не всяка критика е правилна. Ако приемате всичко с негативизъм и продължавате да таите гняв, вместо да обмислите думите на критикуващия, рискувате да попаднете в капана на съмненията, които, както казахме, неизбежно влияят върху самооценката. А може и да тръгнете да променяте нещо в себе си, което си е достатъчно добро и няма нужда от промяна. Затова отново, дайте си време и обмислете отправената ви критика.

 

 

Вижте още:

5 причини да спрем да се сравняваме с други жени

5 неща, които не определят кои сме


 

Коментари към "7 начина да се справим с критиката":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg