7 неща за парите, които е хубаво да знаете на 20

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Когато си на 20 сякаш парите нямат огромно значение. Живеем ден за ден, парите идват и си отиват, днес имаш, утре нямаш. Последствията от този начин на живот обаче неминуемо се отразяват по-късно. Затова ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

 

1. Съставяйте си бюджет
Колкото по-рано се научите да живеете само с парите, които получавате, толкова по-добре. Трябва да ви стигат за храна, сметки и да остава нещичко за забавление. На 20 е малко трудно, защото всички искаме от всичко по-много, но трябва да се научите да разпределяте бюджета си правилно.

 

2. Поемайте премерени рискове
Кога, ако не на 20 г. ще се кмурнете в нов на пръв поглед „перспективен“ бизнес? Не ви казваме да не го правите, напротив. Опитайте, но съветът ни е все пак да помислите добре в какво се забърквате, за да не похабите труда и парите си напразно.

 

3. Спестявайте
Когато сме млади не ни се иска да спестяваме много, всеки изкаран лев трябва да бъде похарчен за собствено удоволствие. Не, че това е лошо, но си помислете какво ще направите в бъдеще като сте понатрупали малко „пари за черни дни“. Ще можете да ги инвестирате в нещо повече от последния модел телефон или онези обувки от витрината, които, едва ли не, сами ви накараха да си ги купите.

 

4. Не харчете парите си за скъпи вещи, от които нямате нужда
Техника, дрехи, обувки... Нищо няма да ви стане, ако не сте точно по последния писък на модата. Инвестирайте в нещо, което ще ви се отплати по-късно, както се казва или просто спестявайте. Скъпите неща и без това ще ви донесат краткотрайна радост, защото след това ще се появят по-нови и по-скъпи и всичко се превръща в един омагьосан кръг.

 

5. Инвестирайте в пътувания
Ето там вече можете да си позовлите да похарчите повече. Все пак, ако сега не обиколите света, кога? Вие инвестирате в преживявания, не в глупости, възползвайте се от свободата, която младостта ви дава. Пътувайте колкото и където пожелаете преди да се наложи да мислите за работа, деца, ипотека, кола. Не жалете средства за това!

 

6. Давайте!
Да, хубаво е да спестявате, но не се колебайте да помогнете на някого в нужда или просто да го зарадвате с нещо, което не може да си позволи. Това ще ви даде повече удовлетворение, отколкото, ако купите нещо скъпо за себе си.

 

7. Не се отчайвайте, ако се провалите
Понякога , колкото и да следваме всички съвети, се случва така, че да останем разорени, ако не напълно, то достатъчно, че да се наложи да започнем всичко отначало, но по-добре това да се случи на 20, а не на 50 години, нали? Така, че не се отказвайте от мечтите си при първия провал. Може много пъти да се наложи да падате и да ставате, но приемайте всичко като уроци, които не целят да ви обезкуражат, а напротив да ви мотивират още повече. :)


 

Коментари към "7 неща за парите, които е хубаво да знаете на 20":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg