7 полезни качества на зехтина

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети
Маслиненото олио (зехтинът) е познато в Средиземноморието вече повече от 4000 години. То е известно с многото си полезни качества, а също така се смята, че в него лежи тайната на дълголетието при средиземноморците.
 
Вижте и някои от полезните му свойства, които ще ви помогнат да водите по-пълноценен и здравословен живот:
 
1. Зехтинът съдържа мазнини, полезни за сърцето
 
Главните мазнини в зехтина са мононенаситените. Те също така се съдържат в авокадото и ядките и спомагат за намаляването на нивата на холестерол и сърдечни заболявания.
 
2. Пълен е с антиоксиданти
 
Маслиненото олио съдържа витамин Е, каротеноиди и фенолични съедниения, които са мощни антиоксиданти. Смята се, че те могат да намалят риска от ракови заболявания.
 
3. Може да помогне при високи нива на кръвно налягане
 
Зехтинът съдържа и висока доза омега-3 мазнини, които са изключително полезни за сърцето. Те също така могат да предотвратят високото кръвно налягане, защото помагат на сърцето да държи нивата му по-ниски.
 
4. Помага срещу депресия
 
Според скорошни проучвания, зехтинът има и емоционални ползи. Учените открили, че хранителният режим с по-голям прием на зехтин е асоцииран с по-малък риск от психични болести.
 
По-ранни открития показват, че може да има връзка между сърдечните заболявания, депресията и хранителният режим, но все още се водят проучвания по темата
 
5. Може да предотврати остеопороза
 
Излизат все повече и повече доказателства, че приемът на зехтин може да увеличи нивата на калций в кръвта и да заздрави костите, което от своя страна може да предотврати развитието на остеопороза.
 
6. Може да намали риска от болестта на Алцхаймер
 
Проучвания показват, съставката "олеокантал" в зехтина може да ви защити от болестта на Алцхаймер и проблеми с паметта с напредването на възрастта.
 
Нужни са повече проучвания, но зехтинът е и част от средиземноморската диета, за която има доказателства, че може също да понижи риска от болестта на Алцхаймер. 
 
7. Има противовъзпалителни свойства
 
Според учените екстра върджин зехтинът наподобява ефектите на противовъзпалителни лекарства и може да помогне при състояния като ревматоидният артрит.
 
Проучвания свързани с ревматоидният артрит също така показват, че олеоканталът в зехтина сравнително намаля възпалителните процеси в организма. Според тях 3.5 супени лъжици зехтин са еквивалентни на 200мг таблетка ибупрофен.

 

Коментари към " 7 полезни качества на зехтина":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg