7 полезни свойства на чая от ройбос

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене


Много хора използват чаят от ройбос като алтернатива на зелен или черен чай, като е наличен и неферментирал зелен чай от ройбос.
Този чай има сладък, деликатен и земен вкус и съдържа няколко антиоксиданти, които могат да помогнат да се обяснят някои от ползите му за здравето.

Изследванията на ефекта от чай ройбос са ограничени.

Въпреки това, въз основа на съществуващите изследвания, ползите за здравето могат да включват:

1. Не съдържа кофеин

Чаят от роибос е не съдържа кофеин, който може да го направи добър вариант за бременни, деца и тези, които са чувствителни към кофеина.

Докато кофеинът може да има някои ползи за здравето, не всеки може да консумира кофеин безопасно.

Той може да повлияе на съня, да влоши тревожността и да причини физически усложнения като нервност и сърцебиене.

Кофеинът се съдържа в черният чай, зеленият чай и кафето и точно затова чаят от ройбос е добра алтернатива за хора, които биха искали да намалят приема на кофеин или да го избегнат напълно.

2. Ниско съдържание на танини

Чайът от червен ройбос съдържа много ниски нива на танини. Танините са естествени съединения, присъстващи в много растителни храни, включително черният чай, зеленият чай и червеното вино.

Танините пречат на усвояването на желязото в тялото, особено на нехемичното желязо, което е форма, която идва от растителни храни.

Според резултати от проучване от 2013 година, пиенето на шест чаши чай от ройбос ежедневно в продължение на 6 седмици не се е отразило негативно върху нивата на желязото в организмите на участниците.

3. Богат на антиоксиданти

Чаят от роибос съдържа няколко антиоксиданти, като зеленият сорт съдържа по-високи нива от червените.

Някои от най-забележителните антиоксиданти в чая са кверцетин и аспалатин.

Антиоксидантите са важни за човешкото здраве, защото спират свободните радикали от това да увреждат клетките в тялото.

Резултатите от проучване върху животни върху чай от ройбос предполагат, че той може да подобри антиоксидантния статус на черния дроб.

Проучванията при хора показват, че консумацията на чай от ройбос увеличава нивата на антиоксиданти в организма, но ефектите са малки и бързо спират. Въпреки това, други изследвания показват, че чайът няма ефект върху нивата на антиоксиданти в кръвта.

Независимо от това си струва да опитате!

4. Подобрява здравето на сърцето

Антиоксидантите са важни за здравото сърце, поради което чайът от ройбос може да осигури сърдечно-съдови ползи и също така да поддържа нивата на холестерола.

В проучване от 2011 одина. 40 души, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания, пили шест чаши чай от ройбос ежедневно в продължение на 6 седмици.

В края на този период участниците са имали значително намалени нива на липопротеини с ниска плътност, или „лоши“ нива на холестерол, и значително повишили нивата на липопротеини с висока плътност, или „добри“, в сравнение с контролната група, която не пиела чай от ройбос.

5. Контрол на диабета

Изследванията показват, че антиоксидантите в чая от ​​ройбос могат да контролират диабета.

Те могат да помогнат на хората с диабет да поддържат нивата на кръвната си захар под контрол и така да намалят риска от усложнения.

Изследванията върху животни са установили, че антиоксидантът аспалатин, който присъства в чаят ​​ройбос, има благоприятно действие срещу диабета.

Аспалтинът може също да помогне на хората с диабет да намалят риска от съдово възпаление и атеросклероза - двата фактора, които играят роля в развитието на сърдечните проблеми.

Има ниски нива на аспалатин в червения чай от ройбос, но той е по-изобилен в неферментиралия зелен чай.

6. Контрол на теглото

Чаят от ройбос не съдържа калории, така че може да е добър вариант за напитка за тези, които се опитват да отслабнат или да поддържат здравословно тегло.

Според резултатите от проучване от 2014 година, чаят от ройбос може също така да помогне за поддържане на теглото чрез увеличаване на нивата на лептин.

Лептинът е хормон, който помага за регулирането на приема на храна и изпраща сигнали до тялото, че сте сити.

Чаят също така спира образуването на нови мастни клетки и насърчава по-бърз метаболизъм на мазнините.

7. Предотвратява бръчките

Ако се приема редовно чаят от ройбос, според някои проучвания, той може да подобри външния вид на кожата, като намали бръчките.

Проучване от 2010 година сравнява козметични смеси, направени от билкови екстракти на гелова основа.

Екстрактите са били от гинко билоба, соя и смес от чай и ройбос.

Изследователите открили, че сместа от чай и ройбос е най-ефективна за намаляване на бръчките, докато гинкото билобата е най-добра за овлажняване на кожата.

Въпреки това е малко вероятно пиенето на чай от ройбос да осигури някакви забележителни подобрения по кожата.


 

Коментари към "7 полезни свойства на чая от ройбос":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg