7 ползи от яденето на праскови

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Наближава любимия летен сезон, а с него и времето на прасковите! Свежи и сочни те ни подслаждат и освежават. Но какво още може да направи за нас прасковата? Родом от Китай, прасковите са любим плод за много хора.Тези сладки, сочни плодове са нещо повече от просто вкусни. Те също така съдържат хранителни вещества, които имат няколко ползи за здравето. Например, ползите от яденето на праскови включват борбата с рака, подобряване здравето на червата и предотвратяване на проблеми, свързани със сърцето. Научете повече за прасковите, като прочетете списъка с предимствата по-долу!

1. Борба със свободните радикали                              

Предимствата на прасковите започват с голямото количество антиоксиданти, които съдържат тези плодове. Те са мощно средство, борещо се със свободните радикали, които могат да причинят поражения на тялото ви и да доведат до заболяване.

 

Всъщност консумирането на храна, богата на антиоксиданти, като прасковите и други плодове и зеленчуци, може да помогне за освобождаване на оксидативния стрес само 30 минути след изяждането им.Изследванията обаче показват, че в люспата има по-голямо количество антиоксиданти, отколкото в самия плод. Така че, най-добре е да ядете целия плод. Както и при всеки друг плод, яденето на пресни праскови е най-полезно (не консервирани ).

Ползите от прасковите включват също съдържанието на кафеена киселина, която е антиоксидант, който може да защити тялото ви от опасния афлатоксин – вид плесен, която е канцероген.Тя се среща в храни като фъстъци, царевица и фъстъчено масло. Кафеената киселина може да намали тази плесен с 95%.

2. Бори се и предотвратява рака

Благодарение на полифенолите, открити в този плод, ползите от прасковите включват способността им да предотвратяват и да се борят с рака. Според проучване от 2014 г., тези полифеноли могат да спрат растежа и разпространението на най-малко един щам ракови клетки на гърдата. Учените препоръчват пациентите с рак на гърдата да консумират две или три праскови всеки ден. Освен това, друго изследване от същия университет открива, че тези полифеноли унищожават раковите клетки без да увреждат здравите клетки.

Ползите от праскови се простират и до лечението на някои видове рак на дебелото черво. Плодове като прасковите могат да затруднят растежа на ракови клетки на дебелото черво. А костилката на прасковата съдържа вещество, което може да намали растежа на папилома върху кожата.

И не само плодът ви предпазва от рак. Предимствата на прасковите включват цвета на прасковата, който може да предпази кожата ви от UV лъчи. Освен това, люспата може да предпази черния дроб от увреждане, причинено от химиотерапевтичния лекарствен продукт цисплатин.

Прасковите определено са в списъка на феноменалните храни, които се борят с рака! Добавете ги към вашата диета днес.

3. Предотвратява опасни сърдечни заболявания

Прасковите се грижат и за сърцето ви! Те могат да помогнат за борбата с метаболитния синдром, който е силен рисков фактор при сърдечни заболявания, ако не бъде лекуван.

Всъщност, прасковите могат да третират различни аспекти на метаболитния синдром, включително диабет, холестерол, възпаления и наддаване на тегло. Това показва, че вероятно прасковите трябва да са част от диабетната диета. Прасковите могат да помогнат за подобряване на холестерола.

4. Намаляват възпаленията

Възпалението е в основата на повечето заболявания, но ползите от прасковите включват намаляване нивата на възпаление в организма. Освен това храненето с праскови включва спиране процеса на освобождаване на хистамините в кръвта, които причиняват алергични реакции.

5. Лекува чревни нарушения

Яденето на праскови третира и нарушения в червата. Това отново се дължи на цвета, който може да лекува нарушения в мотилитета (нарушен мотилитет: нарушение на нормалното свиване и разпускане на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт). Тези разстройства включват гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ, запек, диария и др. Екстрактът от прасковен цвят може да увеличи честотата и силата на контракциите в стомашно-чревния тракт, както и да поддържа ритъма.

6. Унищожава гъбата Candida

Предимствата на прасковите включват и борбата със симптомите на кандида. Кандида е често срещана инфекция от дрожди, която настъпва при прекомерно развитие на тази гъбичка. Въпреки това, полифенолите, биофлавоноидите и кондензираните танини в прасковите могат да помогнат за коригирането на този свръх растеж.

7. Подпомага здравето на очите

Ползата от прасковите засяга и очите ви! Това се дължи на наличието на лутеин в прасковите, което може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация, свързано с възрастта състояние, което може да причини слепота и замъглено виждане.


 

Коментари към "7 ползи от яденето на праскови":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg