7 причини да не се страхувате от яденето на въглехидрати

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Напоследък въглехидратите получиха доста лоша слава.Изглежда всеки се опитва да ги избягва, особено с нарастване популярността на нисковъглехидратните диети.Но дали наистина този хранителен компонент е толкова лош и вреден, колкото изглежда?

Както всеки друг хранителен елемент, въглехидратите сами по себе си не са вредни. Всъщност, здравословните въглехидрати са от решаващо значение за здравето на тялото. Става дума за интелигентно, умерено хранене и за това колко и какво имате нужда да изключите от диетата си.

Все още не сте напълно убедени в достойнствата на въглехидратите?

7 причини, поради които не трябва да се притеснявате от храненето с въглехидрати

1. Въглехидратите осигуряват енергия

Въглехидратите са основен източник на енергия за човешкото тяло. Погрешното схващане идва от факта, че повечето хора знаят, че въглехидратите се разграждат до глюкоза, известна по друг начин като захар в организма.

Някои хора грешат като вярват , че повишените нива на кръвната глюкоза са по същество вредни. Но умерено повишените нива ни дават енергия, а захарта не просто тече във кръвта – а се събира в черния дроб и мускулите, за да осигури на тялото допълнителна енергия, която да бъде използвана по-късно. Ето защо спортистите “се зареждат с въглехидрати”!

Разбира се, недостатъкът, който виждат хората във въглехидратите, е това, което се случва, когато излишната захар не се използва. Неизползваната глюкоза се преобразува в мазнина и като цяло е вредна за организма. Но това не е грешката на въглехидратите - вината е ваша, че ядете твърде много от тях!

И така, кое е важно,когато става въпрос за въглехидрати и тегло? Яжте здравословни опции на въглехидрати които са естествени и цели, не са преработени или рафинирани. Основно, избягвайте пържени картофи, захарта и пицата; избирайте продукти от пълнозърнеста пшеница, зеленчуци и плодове.

2. Можете по-лесно да поддържате теглото си

Често се казва, че въглехидратите предизвикват наддаване на тегло. Многобройни изследвания показват друго. Разбира се, ранните, погрешни схващания са довели до този мит. Учените веднъж сметнали, че въглехидратите могат да станат основната причина за затлъстяването повече от протеините или мазнините, поради повишените нива на инсулин, произведени за обработка на компонентите.

Но ето истината: яденето на твърде много от всичко е основната причина за увеличаване на теглото. Яденето на здравословни количества въглехидрати никога няма да доведе до затлъстяване. На всичко отгоре, много изследвания показват, че няма никаква асоциация между затлъстяването и високия прием на въглехидрати - затова приведете вашето позитивно мислене в действие!

Плюс това, някои изследователи предполагат, че самите въглехидрати могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло, защото те ви карат да се чувствате по-сити и по-доволни. Около 64% от дневната ви диета трябва да се състои от въглехидрати - общо около 361 грама - и това ще ви накара да се чувствате сити и да похапвате по-малко от вредните храни.

По тази причина много ниско-въглехидратни диети не вършат работа.

 

3. Те са полезни за мозъка

Въглехидратите имат много ползи за мозъка. Те изострят фокуса и паметта, позволявайки ви да бъдете по-продуктивни по време на работа, да помните повече важни неща и да се наслаждавате на по-малко разсеяност. Но защо е така? Как въглехидратите могат да бъдат толкова положителни за мозъка?

Въглехидратите осигуряват енергия и гориво за цялото тяло, включително и за мозъка. Когато мозъкът получи достатъчно гориво, той може да бъде остър и да функционира оптимално. Разбира се, трябва да изберете сложни , комплексни въглехидрати, а не преработени такива, за да имате най-добри резултати.

Всъщност добрите въглехидрати могат дори да ви направят щастливи и да подобрят позитивното ви мислене! Въглехидратите стимулират производството на серотонин, а серотонинът е чудесен хормон, който ви кара да се чувствате по-леки и по-щастливи. Предполага се, че това е така, защото добрите въглехидрати помагат за производството на аминокиселини, които се използват за създаване на серотонин.

Тези, които се хранят с много ниско съдържание на въглехидрати, всъщност могат да се чувстват по-тревожни и депресирани, тъй като лишават телата си от решаващо хранително вещество. Вашето тяло функционира най-добре, когато се чувствате сити и всичките ви хранителни нужди са покрити; както казват, здравото тяло е равно на здрав ум.

4. Фибрите са много важни за ЗДРАВЕТО

Влакната/фибрите са вид въглехидрати, произведени от глюкозата, казва ученият от молекулярното хранене Кевин Клат. Те са абсолютно решаващи и жизненоважни за тялото. Въпреки че не се превръщат в енергия, те имат много други положителни страни, които не бихте искали да пропуснете. Това включва по-добро здраве на червата и по-добра циркулация.

Освен това комбинацията от фибри с други видове въглехидрати в диетата може да доведе до силни, редовни енергийни нива, както и до балансирана кръвна захар.Фибрите всъщност карат тялото ви да забави процеса на храносмилане, като ви държи по-сити по-дълго и предотвратяват консумацията на въглехидрати да „нападне” кръвния поток наведнъж и твърде бързо. Те разпространяват разпределението на въглехидратите, така че имате дълготрайно енергийно снабдяване.

Фибрите са чудесни също и за здравето на червата като цяло. Те осигуряват насипни отпадъчни материали, позволявайки по-меки изпражнения, които преминават по-лесно. Тъй като фибрите не се разграждат от ензими, те поддържат червата здрави и намаляват риска от запек.

Освен това, добрите бактерии разчитат на фибрите, за да растат и да се развиват. Тези бактерии се хранят с всякакви разтворими влакна. Всички тези комбинирани храносмилателни ползи могат дори да доведат до загуба на тегло - само от яденето на фибри!

Всички тези ефекти са толкова важни, че консумацията на достатъчно диетични фибри може да намали риска от много заболявания, включително затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и инсулт. Освен това, те могат да понижат нивата на лошия холестерол в организма, като ви поддържат здрави и енергични.

5. Въглехидратите помагат при упражнения

Някъде по линията се появи мит, в който се посочва, че спортистите на диети с ниско съдържание на въглехидрати се представят по-добре от тези, които ядат диети с високо съдържание на въглехидрати. За съжаление, многобройните изследвания напълно опровергават този мит.

Проучване установява, че от група велосипедисти, които минават 100-километров състезателен терен със спринтове, тези, които са на диети с високо съдържание на въглехидрати се представят по-добре по време на спринтовете, въпреки че и двете групи са имали сходно време за състезанието. Това предполага, че високата консумация на въглехидрати има положителни резултати за физическите упражнения и спортните резултати.

Но как точно въглехидратите засилват спортните постижения?

Високо интензивните тренировки и базираните на издръжливост, често водят до уморени мускули, които се борят с намаления кислород. По-малкото кислород прави мускулите ви напрегнати и по-уморени, което им пречи да работят толкова ефективно, колкото искате. Тялото може да разгради въглехидрати без кислород в процес, наречен гликолиза, която осигурява необходимата енергия за мускулите.

6. Въглехидратите увеличават имунитета и устойчивостта към болести

Много от въглехидратите са отлични източници на определени хранителни вещества. Целите зърна, например, осигуряват безброй B-витамини, както и минерали като желязо и магнезий. Плодовете и зеленчуците, които често съдържат въглехидрати, са пълни с антиоксиданти. Всички тези компоненти ви правят по-силни и устойчиви на болести, укрепвайки имунната ви система.

Целите, пълнозърнести, положителни източници на въглехидрати помагат за контролиране на кръвната захар, по-ниския холестерол и по-ниските нива на затлъстяване. Междувременно, лошите, обработени въглехидрати са известни с това, че правят обратното.

Като цяло, ако ядете добри въглехидрати,(растителни продукти, включително въглехидрати) имате много добър шанс да предотвратите заболявания и да намалите риска от опасни такива като сърдечни заболявания и диабет тип 2.

7. Може да живеете по-дълго

Някои от най-старите живи популации по света ядат много въглехидрати. Тези райони на дълголетие, известни като Сини зони, имат значително по-дълга продължителност на живота от повечето други страни. Това е начинът, по който изследователите са в състояние да разберат точно какви видове хранителни вещества са най-важни за дълъг живот.

Един такъв регион е японската Окинава. Тази страна има най-голямо население от столетници в целия свят или, с други думи, най-много хора, които живеят до повече от 100 години.

Какво ядат тези хора? Те ядат много въглехидрати, особено под формата на сладки картофи - толкова много, че преди 1950 г. близо 70% от храната на жителите на Окинава се е състояла от този въглехидрат. Това е сигурна причина, която доказва защо не трябва да се страхувате да  ядете въглехидрати! Те също така ядат много бобови растения и зеленолистни и зелени зеленчуци.

Друга примерна Синя зона е Икария, който е остров в Гърция. Около една трета от всички жители на острова живеят, над 90-годишна възраст. Познайте какво ядат? Много хляб и картофи, плюс много бобови растения.

Много сини зони по света имат въглехидрати като основен хранителен компонент. Поради това е безопасно да се каже, че яденето на много въглехидрати в повечето случаи не намалява продължителността на живота или цялостното здраве.


 

Коментари към "7 причини да не се страхувате от яденето на въглехидрати":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg