7 причини да се смеем повече

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Чували сме изразът, че смехът е здраве, но се хващаме на бас, че много малко хора се замислят, че напредналата ни наука е доказала, че тази приказка е много вярна.


Да! Ето ви поне 7 причини, свързани с общото ни състояние, да се смеем повече, при това научно доказани.


Смехът се свързва с доброто функциониране на кръвните телца


Смехът води до свиването и разтеглянето на тъканта, която образува вътрешната обвивка на кръвните телца, и увеличаване на кръвния поток. Това кара учените да смятат, че смехът намалява значително риска от сърдечно-съдови заболявания.


Смехът подобрява емоционалното здраве


Смехът задейства емоционалния център в мозъка, освобождава допамин, който помага на мозъка да обработи емоционалната реакция и подобрява изживяване за удоволствие; серотонин, който подобрява настроението; ендорфин, който регулира усещането за болка и стрес и увеличава еуфорията.


Смехът подсилва имунната система


Стресовите ситуации, които изживяваме в напрегнатото ни всекидневие, потискат имунната система и по този начин дори елементарните ситуации(автобусът закъснява, попаднахте в задръстване – тези неща не са на живот и смърт и само тровим и тялото, и душата си, ако се тревожим за тях) могат да отключат инфекциозни или дори сърдечни заболявания. Доброто чувство за хумор предпазва имунната система от стреса и предотвратява заболяванията, твърдят учените.


Помага на дихателната система


Смехът осигурява най-бързият и лесен начин за регулиране на дишането и пречистване на белите дробове. Това води до незабавно увеличаване на сърдечната честота, дихателна честота и консумацията на кислород. Силният, продължителен смях изчиства от дробовете остатъчния въздух и го заменя със свеж въздух.


Смехът играе важна роля в общуването и социалното свързване


Съществуват хипотези, че смехът е присъщ на човека много преди той да започне да използва реч. Той изиграва решителна роля в регулирането на разговора и е важен в улесняването на връзките в социалните групи. Чувството за хумор е важно в междуличностните отношения и привличането. Забелязали ли сте, че ако попитате хората какво искат в идеалната си половинка, едно от нещата, които почти задължително посочват е чувство за хумор? Чувството за хумор прави връзките между семейство и близки по-здрави.


Смехът ни прави по-привлекателни


Изследванията показват, че мъжете с добро чувство за хумор са смятани за по-привлекателни. А мъжете от своя страна харесват повече жени, които се смеят на шегите им. Чувството за хумор прави обществените събирания като партита, например, по-удобни за участващите. Някои проучвания дори показват, че доброто чувство за хумор увеличава шансовете ви по време на интервю за работа.


Смехът намалява нивото на стрес и тревожност


Смята се, че с хумор може да поставите всекидневните проблеми в перспектива и да увеличите способностите за справяне в трудни ситуации. Смехът облекчава неприятните последици от стреса и подобрява настроението, като преобръща негативните емоции. А искреният смях е заразителен, така че всъщност когато се смеете, помагате и на хората около вас.


Заключението може да бъде само едно – смейте се на воля!

 

Вижте още:

Смях! Кучета и котки в странни пози и ситуации (снимки)

Много смях вместо коремни преси


 

Коментари към "7 причини да се смеем повече":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg