7 ситуации, в които е по-добре да не даваме съвети!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Да даваме съвети просто ни идва отвътре, признайте. Но има моменти, в които е по-добре да си замълчим, да си запазим мнението само за собствена „употреба“. Да, може и да ни се иска да сме полезни, но да си спестим съвета в някоя от тези ситуации означава да си спестим напрежението и лошите чувства!

Когато не сте сигурни в съвета си

Независимо за какво става дума, ако не сте уверени в това, което ще кажете, по-добре е да не го казвате. Може и да имате идея, която смятате за полезна, но ако не самите вие не сте убедени, че е подходяща  или наистина ефикасна, замълчете си. Или поне кажете на човек, на когото давате съвет, че не сте напълно уверени.

Когато говорите с експерт

Нали се сещате за онази приказка „на краставичар краставици не продавайте“? Помислете дали е уместно да съветвате човек, който е по-добре запознат с материята от вас самите. Това определено е ситуация, в която ще направите добре да замълчите. Дори и да сте доста сигурни, че той има нужда точно от вашия съвет. Няма обаче да ви погледне с добро око – на никого не му е приятно да му казват как да върши това, което умее най-добре.

Когато имате усещането, че вече сте дали твърде много съвети

Съветът от приятел може да се окаже изключително важен – само си помислете дали не ви се е случвало именно съвет от приятел най-малкото да ви измъкне от отчаянието и негативните емоции в определена ситуация. Но ако вие давате съвета и ви се струва, че това не е оценено подобаващо, или пък че вече сте дали твърде много съвети, които остават нечути – просто спрете.

Когато не знаете всички факти

Всъщност истината е, че никога, ама никога не можем да се поставим на 100% в обувките на другия, за да може да дадем най-добрия съвет. А още по-малко пък трябва да съветваме каквото и да било, ако не сме наясно с всички факти. В такава ситуация рискувате да ви обвинят, ако нещата не потръгнат. Хората имат склонност да търсят вината в другите, но не и в себе си.

Когато става дума за възпитанието на дете

Децата са различни и дори и вече да си имате свое, много е рисковано да давате съвет на други родители. И не само това – родителите понякога могат да защитават децата си със зъби и нокти, дори и децата да са наистина виновни за нещо. Ако изрично не ви е поискан съвет, по-добре не се намесвайте. А дори и да ви е поискан, уточнете, че това е вашата гледна точка все пак.

Когато имате чувството, че съветите ви не се приемат добре

Истината е, че непоисканите съвети почти винаги пораждат едно неприятно гъделичкащо чувство у съветвания. А някои хора просто не обичат да им дават съвети и приемат всеки опит по-скоро като критика и поучаване. И често пъти това няма нищо общо с качеството на съвета ви. Ако усещате, че насреща си имате такъв човек, спрете се навреме и оставете съветите за хората, които ще ги приемат по-добре.

Когато си имате работа със свръхчувствителен човек

Комуникацията с такъв човек може да е трудна. Обиждат се лесно и това няма нищо общо нито с вас, нито със съвета ви. Ако си имате работа с толкова чувствителен човек, по-добре си замълчете.

 

Вижте още:

5 пъти, в които е по-добре да замълчим

Как да спрем да се влияем от чуждата оценка


 

Коментари към "7 ситуации, в които е по-добре да не даваме съвети!":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg