7 упражнения за разтягане, които предотвратяват и облекчават болката в таза и кръста

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Спорт

Удоволствието от разтягането може да учуди всеки, който никога не го е опитвал. Силната болка от ишиас може да ви вдъхнови да експериментирате с нов подход към облекчаване на болката. Най-дългият нерв на тялото ви е на седалището и се простира от гръбначния стълб през задните части и по краката. Обикновено ишиасът засяга само едната страна и реагира отрицателно на стегнатите и твърди мускули, които го притискат.

1. Мобилизиращ стреч срещу ишиас

 

Легнете върху шалте за йога със свити колене и подложка или твърда възглавница под главата си. Придвижете едното коляно към гърдите си и го задръжте с двете си ръце. Бавно изтеглете крака нагоре, бройте до 30 и се върнете в първоначалната позиция. Изправете крака, който остава на шалтето, колкото можете по-удобно, или поставете възглавница под това коляно за опора. Повторете три пъти за всеки крак, докато вдишвате дълбоко по време на цялото упражнение.

2. Двете колена към гърдите

 

 

Легнете по гръб с подложка или твърда възглавница под главата си. Поставете ръцете си на колене и бавно ги насочете към гърдите си. Задръжте 30 секунди и се върнете в първоначалната позиция. Повторете упражнението три пъти и не забравяйте да поемете дълбоко въздух през целия период на физическа активност.

3.Разтягане на крушовидния мускул

 

 

Легнете по гръб с удобна опора за главата си. Сгънете и двата крака в колената. Поставете единия крак (със стъпало) на противоположното коляно. Хванете бедрото на крака (отдолу), чието стъпало е на пода. Придърпайте леко, за да го придвижите към гърдите си, докато не усетите разтягане в седалището от страната на повдигнатия крак. Задръжте за 30 секунди и се върнете в първоначалната позиция. Изпълнете това разтягане три пъти за всеки крак.

4. Пози котка и камила

 

 

Застанете на четири „крака” върху шалтето, опънете ръцете и поставете длани точно под раменете си. Изравнете коленете си с  хълбоците. Упражнете натиск върху коремните си мускули и леко изтласкайте гърба си нагоре, за да се стане арка като на котка за първата част на упражнението.

Разтягането работи най-добре, когато оставяте главата си да сочи надолу към рогозката. Задръжте позата докато преброите до 10 и се върнете в първоначалната позиция.За втората част на упражнението, понижете средната част на гърба си в обратна арка. Дръжте главата си нагоре, за да помогнете за задълбочаване на разтягането и задържането на позата за 10 сек. Нагоре и надолу движението на гръбнака ви осигурява разтягане, трябва да държите ръцете си прави. Повторете разтягането котка-камила 12 пъти.

5.Разтягане на подколянното сухожилие

 

 

 

От изправено положение, застанете пред здрава маса, пейка или перваз, който е около височината на таза. Повдигнете единия крак и оставете петата да лежи върху предмета пред вас. Трябва да държите краката си изправени, без да сгъвате коленете си. Наведете се напред (от кръста), като същевременно поддържате гръбнака си прав.Вие достигате до точното ниво, когато усетите разтягане в задната част на повдигнатия крак. Задръжте тази поза 30 секунди и след това отпуснете в първоначална позиция. Повторете упражнението три пъти за всеки крак.

6. Усукване на колената

 

 

 

Легнете по гръб със сгънати колене и възглавница, за да поддържате главата си. Разперете ръце, във форма, буква Т и раменете  равномерно разположени. Бавно завъртете коленете си наляво и задръжте докато броите до 60, преди да превключите на другата страна. Повторете разтягането три пъти.

7.Поза дете

 

 

Застанете на ръце и колене  върху рогозката. Бавно протегнете ръцете си напред, докато спускате тялото надолу към бедрата и земята. Опънете ръцете колкото можете.

Тези упражнения за ишиас трябва да ви помогнат с болките в ханша и кръста, ако редовно ги изпълнявате.


 

Коментари към "7 упражнения за разтягане, които предотвратяват и облекчават болката в таза и кръста ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg