Знаете ли, че още от древността за някои храни се е смятало, че имат вълшебни лечебни свойства? Предлагаме ви да видите 7 от тях. Не че вярваме особено в магии, но пък сме убедени, че са супер полезни за здравето.
Череши
Те съдържат елагова киселина и кверцетин, които предотвратяват образуването на ракови клетки. Освен това са и с ниско съдържание на калории. Така че, възползвайте се от сезона и си хапвайте череши на воля.
Фасул
Намалява лошия холестерол, подпомага храносмилателната система и регулира производството на инсулин. Ако редовно хапвате фасул, ще намалите значително риска от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.
Киви
То е чудесна комбинация от минерали, витамини и фитонутриенти, които предпазват от рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и респираторни заболявания. Особено се препоръчва при генетични заболявания.
Спанак
Той има противовъзпалително действие и съдържа значително количество витамини C, А и К, желязо, магнезий, фолиева киселина и калций. Хората, които редовно консумират спанак, се радват и на добро зрение.
Моркови
Морковите са с високо съдържание на каротеноиди, благодарение на които, се намалява риска от рак на гърдата, шийката на матката, пикочния мехур, на простатата, хранопровода, ларинкса и на дебелото черво. Те съдържат калий, калций, магнезий, фибри, фосфор, витамин С и А.
Зеле
Зелето е богато на витамин С и К. Една чаша настъргано зеле ви дава 91% от витамин К, 50% витамин С, и значителни количества фибри, фолиева киселина, витамин В6, манган и др.
Лук
Лукът съдържа ензими, които намаляват риска от рак на простатата. Той намалява холестерола и кръвното налягане и предотвратява загубата на костни минерали и калций.