8 бутикови издателства с идея за Коледен подарък

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

В Коледната седмица ако още не сте попълнили списъка си с подаръци, ето няколко идеи, с които да запълните зимните вечери на близките с приятна емоция от четенето на хубава книга. Издателствата, които ще представим са интересни с избора си на заглавия и детайла, с който изпипват във всяка книга.

 

Алтера“ 

Алтера вече над 10 години предлага едни от най-отбраните заглавия в световната проза. Книгите на Алтера са отличават и с артистичните си корици. Сътрудничеството на Алтера с културни институции им дава възможност да представят задължителни за четене имена, макар и не винаги познати та читателите.  Ето и някои от тези имена Анджела КартърАнтони Казас РосДжон Банвил, Ник Хорнби, Сара Уотърс и Чайна Миевил.  Не трябва да  подминаваме и и книгите от поредицата „Европейски романизъм“, в която има истински попадения. 

„Ерго”

Освен  строго подбрана европейска,  Ерго  издава и българска литература. При тях ще срещнем и богато разнообразие от поезия и проза.

От съвременната българска литература препоръчваме романа “Отдел И” от Петър Тушков,  поезията на Йорданка Белева, Яна Пункина  и Владислав Христов. Издателство Ерго се занимава и с много книжни проекти, съвместно с ред културни фондации и програми.

„Ерове“ 

Сред новите, но амбициозни издателства е Ерове, което се появява за първи път на зимния панаир миналата година с книгата - документално изследване на Карл Хофман „Дивашка жътва”. Тази година Ерове представя втората си книга „Да израснеш в Самоа“ от Маргарет Мийд.  И двете са истории са за далечни места и пътешествия, екзотични страни , непознати култури. „Дивашка жътва „ се отличава на пазара с уникалното си оформление и внимание към всеки детайл.

„Лабиринт“ 

Сравнително ново издателство е и Лабиринт, но за 3 години откакто излиза първата му  книга, Лабиринт запълва липсващите у нас важни имена от европейската литература. Вече познат на публиката  преводач, Емилия Масларова с познание и усет подбира качествената литература.

Препоръки за заглавия – наградения с „Букър” роман” Светилата”, книгите на Казуо Ишигуро и Джон Уилямс, станали „модерни класици”, датския роман „Нищо”, „Три ябълки паднаха от небето“ на Нарине Абгарян и „Приказки от мъгливия Албион“  с невероятните илюстрации на Владислав Ерко.

„Леге Артис“ 

Ако се интересувате от психология или  отбрана световна проза потърсете луксозните изданията на Леге Артис – „по законите на изкуството”. Ще ги познаете по ярките корици. В психологията Леге Артис издава цяла поредица „Юнг & последователи“. А сред прозата ще ви заинтересуват романите на Е. Е. Шмит (например Сумо борецът, който не можеше да надебелее”, романите на Ромен Гари и Тимъти Финдли („Пилигрим”).

„Лист“ 

Едно от най-новите издателства – Лист , този година е за първи път на пазара. „Къщата на улица Манго“ от Сандра Сиснерос е първата им книга, а до нея вече се нареждат и интересния детски роман „Манго и Бамбам: Съвсем НЕ-прасе“от Поли Фейбър и италианското класическо издание на Итало Звево „Съвестта на Дзено“.

„Точица“ 

Отделяме внимание и на  оригиналното детско издателство „Точица”. Книгите за най-малките се отличават с много добър естетически вид, на който не отстъпва и подбраното съдържание. Освен преводната литература , Точица издава и собствени проекти  - концептуални книжки , единствени на нашия книжен пазар.

„Когато искам да мълча” е истинско произведение на изкуството, „Сладоледената реторика” е определено забавна „Бедността. Пътеводител за деца“ е по-скоро мъдра, а класическата  „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ е на небезизвестния виртуозен разказвач Дино Будзати, който сам илюстрира това луксозно издание. Подходяща е и за възрастни.

„ICU“ 

Може би един от най-добрите преводачи в България – Невена Дишлиева-Кръстева е и основен двигател на издателство „ICU“.  Темите, които представя издателството на читателите си са „за родината, корените, идентичността, взаимодействието между културите.” Всеки компонент в едно книжно тяло е грижливо подбран и осмислен - оформлението, редакцията, превода, и дори представянето.

Ново издание на  „ICU“,  е сборникът „Книга за другите”, съставител Зейди Смит, където 12 наложили се автора създават своя интерпретация на литературен персонаж. Не подминавайте и заглавията „Бруклин“„Другата ръка“„Когато изпратим деня“„Куфарът на брат ми“„Как наказва Бог“.

 

 

Източник: www.azcheta.com


 

Коментари към "8 бутикови издателства с идея за Коледен подарък":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg