8 изненадващи факта за бащите и развитието на техните деца

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Въпреки че любовта, която таим  към нашите майки, е напълно оправдана, като се има предвид всичко, което са направили и преживели с нас, може да се изненадате да научите колко мощна може да бъде връзката между бащата и неговите деца.Взаимодействието от тази връзка е двустранно – бащите влияят на децата и децата влияят на бащите.

Нека разгледаме 8 изненадващи факта за бащите и ролята им в развитието на техните деца.

# 1. Бащите също преминават през хормонални промени по време на бременността на жените си.

По време на бременността на съпругите си бащите изпитват до 40% спад на тестостерон. Това може да се обясни с факта, че се забелязва намаляване на мъжката конкуренция, след като партньорът им за „чифтосване“ бъде избран и оплоден.

Малко по-голяма мистерия е увеличаването у бащите на хормон, наречен пролактин, който се свързва с кърменето при майките. Еволюционната нужда от това е някак неясна, но се случва!

# 2. Играта с детето причинява химическа връзка, подобна на тази при майките.

Когато взаимодействат и се грижат за детето си, както майката, така и бебето изпитват повишаване на окситоцина. Бащите изпитват същото, докато общуват и се грижат за детето си.

Децата, които получават здравословна игра с бащите си, е по-вероятно да се адаптират към събитията в реалния свят, след като напуснат дома.

# 3 Бащите играят решаваща роля в езиковото развитие

Установено е, че въвличането на бащата в живота на детето му е критично в езиковото развитие, изненадващо, предвид факта, че майките традиционно прекарват най-много време с децата си.

Спекулацията за основата на това откритие е, че бащите имат по-голям речник и не опростяват думите, говорейки с децата си. Докато майките са склонни да свалят нивото, за да е по-удобно на децата, този баланс е необходим за развитието на комуникативните умения на детето.

# 4 Активните бащи облекчават прехода към училище и кариера

Активният баща улеснява прехода към училището и по-късно кариерата на детето . Това обаче би могло да се обясни с факта, че все още живеем в общество, доминирано от мъже. Взаимодействието и общуването с мъже на висши позиции в някои случаи, като това на бащата, е от решаващо значение за успеха.

# 5 Размера на тестисите може да предскаже поведението на бащите

Ето една интересна новина. Размерът на тестисите може да е предскаже колко ще участва бащата в ежедневието на детето си. Колкото по-голям е тестисът, толкова по-малко е въвлечен бащата в живота на детето си.

# 6 Коефициента на интелигентност на детето се повишава чрез контакта с баща му

Децата, отгледани с баща, средно статистически имат по-висок коефициент на интелигентност. (Източник)

# 7 Момичетата влизат в пубертета по-рано без активен баща

Средно статистически, момичетата без активни бащи навлизат в пубертета по-бързо. И това до голяма степен се дължи на психологическа и физическа бариера, която се нарушава много по-рано при момичетата без активни бащи. Помислете, в много случаи биологичният родител от противоположния пол възпира децата да мислят за това и им позволява да развиват сексуални тенденции. Усложненията възникват още повече в ситуации, в които е налице втори баща.

# 8 Рисковото поведение е по-вероятно при деца без активни бащи

Тинейджърите в домакинствата със самотни майки са с 30 процента по-склонни от тинейджърите с двама родители да участват в рисково поведение като пиене, наркотици, престъпления и изключване от училище. (Източник)

Това не означава, че децата, отгледани от самотна майка, не могат да бъдат успешни. Има безброй примери за щастливи мъже и жени, израснали в домакинство на самотна майка. Науката обаче не трябва да се пренебрегва и някои от детайлите по темата са достойни за сложна дискусия.


 

Коментари към "8 изненадващи факта за бащите и развитието на техните деца":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg