8 неща, които трябва да знаете преди да започнете кето диета

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети
За щастие, в днешно време има много диети, които ще ви помогнат да се върнете във форма, ако имате нужда от това. 
 
Една от тях е кетонната (кето) диета. Тя доби популярност бързо и се оказа доста ефикасна, като помага на хората да постигнат идеалното си тегло. 
 
Ето обаче 8 неща, които трябва да имате предвид, преди да я започнете:
 
1. Какво представлява?
 
Кетонната диета следва принципа "яж мазнини, за да губиш мазнини". Тази диета е богата на наситени мазнини и е лишена от въглехидрати.
 
Телата ни обикновено превръщат глюкозата в енергия, а когато глюкозата стане оскъдна, като при диета с ниско съдържание на въглехидрати, то търси алтернативен източник на енергия и в резултат  черният дроб започва да произвежда кетони, които изгаря мазнините. 
 
Първоначално тази диета е разработена като метод за лечение на епилепсия и е известно, че е от полза и за тези, които страдат от заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.
 
За здрави хора, от друга страна, ползите включват бърза загуба на тегло, устойчиви енергийни нива и повишена атлетична производителност.
 
2. Планиране и време
 
Времето е от решаващо значение при започване на тази диета. Избягвайте периоди, когато сте изморени или стресирани. Ще свикнете с нови видове храни и методи за приготвяне, и това може да наруши нормалната ви рутина за известно време.
 
Планирането е от изключителна важност при тази диета.
 
Започнете с четене на нови рецепти и си купете необходимите храни като масло, мазни риби, месо, млечни продукти и зеленчуци. 
 
По желание можете да инвестирате в глюкомер, за да наблюдавате напредъка, а удобните кухненски инструменти като блендер или кухненски робот ще направят готвенето по-лесно.
 
3. Наемете професионалист
 
Трябва да се вземат няколко предпазни мерки, преди да започнете, за да се осигурят най-добри резултати и да се избегнат нежелани странични ефекти. 
 
Недостигът на микронутриенти е често срещан резултат от тази диета и точно затова  рискувате да се преуморите. 
 
Упражнения, които изискват гликоген, трябва да бъдат премахнати от вашата фитнес рутина, ако желаете ефективно да се възползвате от тази диета. 
 
Наемането на професионалист, който да ви дава насоки, ще ви помогне да си изготвите хранителен план, който е подходящ за нуждите на тялото в и да променяте диетата в случай, че възникнат проблеми.
 
4. Увеличете приема на вода и сол
 
Докато следвате кето диетата, тялото ви има тенденцията бързо да отделя електролити, като например натрий от бъбреците. 
 
Освен ако не ви е забранено от вашия лекар, си набавете изгубената сол, като включите в храната си розова хималайска сол и/или каменна сол. 
 
Можете същ отака да се насладите и на зелени листни зеленчуци, солени ядки и авокадо
 
Въглехидратите помагат за съхраняването на водата, така че по-малко въглехидрати означава и по-малко вода, съхранявана в тялото. 
 
Точно по тази причина се уверете, че увеличавате приема на вода до около 3 литра на ден.
 
5. Очаквайте леки странични ефекти
 
Това е временно, така че не се тревожете. 
 
Тъй като тялото превключва от изгаряне на глюкоза към изгаряне на мазнини, много хора изпитват симптоми, като липса на енергия, главоболие и световъртеж. 
 
Ефектите могат да продължат от няколко дни до няколко седмици, но бъдете търпеливи, упорити и си дайте почивка, докато ефектите не преминат.
 
6. Кръвни тестове и прегледи
 
Преди да започнете, силно се препоръчва да направите няколко основни здравни прегледа и кръвни тестове. 
 
Това е предпазна мярка, тъй като ако имате проблеми със здравето, диетата трябва да се коригира и в някои случаи дори избегне.
 
7. Правилно хранене
 
Да бъдеш на тази диета не означава, че трябва да приемаш само нездравословни, обработени мазнини. 
 
Придържайте се към необработени и полезни мазнини като тези от яйцата, мазните риби, пълномаслените млечни продукти, ядките, авокадо, кокосово масло и зехтин. 
 
Преработените меса и сирена трябва да се избягват на всяка цена.
 
Освен това, контролирайте и приема на протеини.
 
Твърде многото протеини може да накарат тялото да превърне излишните аминокиселини в захар, което води до освобождаване на инсулин и натрупване на мазнини.
 
8. Бебешки стъпки
 
Започнете постепенно, защото в разгара на момента вдъхновението и решителността ви може да се покачат и може да сте готови да направите всичко, за да отслабнете. 
 
Имайте предвид обаче, че това е доста трудна диета за вашето тяло, защото драстично намаляване на въглехидратите ще ви направи летаргични, изморени и в някои случаи дори депресирани. 
 
Бавният подход и постепенното намаляване на въглехдиратите е ключово, за да се гарантира, че диетата няма да е твърде голям шок за огранизма
 
 
 
 
 

 

Коментари към "8 неща, които трябва да знаете преди да започнете кето диета":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg