9 естествени храни, които не съдържат глутен

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

 

Забележка: Ако имате заболяване като Целиакия (сериозно генетично автоимунно заболяване, при което приемането на глутен води до увреждане на тънките черва. Тя засяга 1 на 100 души.), трябва да потърсите сертифицирани храни (с обозначения на етикетите) без глутен преди да слагате обработена храна в количката си за пазар.Ако овесените ядки, които са без глутен се обработват в споделено съоръжение с други храни, може да получите реакция.

С оглед на това, прочетете списъка на естествените без-глутенови храни, които да имате на разположение за следващия си хранителен план.

Нахут

 

Нахутът е  чудесна храна, която трябва да се включи в диета без глутен, поради гъвкавостта му. Можете да използвате нахута като заместител на брашното за печене (например: питки, хляб и пици).

На половин чаша порция: 110 калории, 2 грама мазнини (0 г наситени), 27 г. въглехидрати, 0 г захар, 130 мг. натрий, 6 г. фибри, 6 г. протеини

Картофи

 

Често, когато правят безглутенова диета, хората консумират пакетирани храни в големи количества без глутен, вместо да избират здравословна скорбяла като картофите, които съдържат два пъти повече калий както и бананите, също така съдържат и нишесте, което бавно се усвоява и е полезно за здравето на червата.

На 1 среден картоф: 160 калории, 0 грама мазнини (0 г наситени), 37 г въглехидрати, 2 г захар, 15 мг натрий, 5 г фибри, 4 г протеин

Царевица

 

Много храни без глутен често съдържат брашна с ниско съдържание на фибри и белтъчини, на които царевицата всъщност е добър източник. Така че използвайте царевично брашно. Яденето  на царевични питки или варена царевица, ще ви достави нишесте, скорбяла  и ценни  питателни вещества.

На 1 кочан царевица: 120 калории, 2 г мазнини (0 г наситени), 17 г въглехидрати, 5 г захар, 30 мг натрий, 3 г фибри, 4 г протеин

Шам-фъстъци

 

Шам фъстъкът е не само без-глутенова опция, но и от ядките с най-ниско съдържание на мазнини, и от най-нискокалоричните закуски. За да направите салата без глутен, като същевременно осигурите нещо хрупкаво, опитайте да използвате шам-фъстъци вместо крутони или като панировка за печено пиле или риба . Освен това, тъй като шам-фъстъците са добър източник на белтъчини и фибри, те ще ви помогнат да сте сити по-дълго време.

За една порция от 40-50 грама: 120 калории, 10 грама мазнини (1,5 г наситени), 6 г въглехидрати, 2 г. захар, 120 мг натрий, 2 г фибри, 5 г протеин

Сирене Чедър

 

Въпреки че не всички сирена (като синьото и сортовете за мазане) са без-глутенови, Елизабет Шоу – регистриран диетолог казва, че сиренето Чедър не съдържа глутен."То е хубаво и защото не само, че  е чудесен начин да получите калций и протеини към режима си, но също така е и със сравнително ниско съдържание на въглехидрати, което го прави чудесен избор за диети с ниско съдържание на въглехидрати , " казва тя. И дори може да помогне за предотвратяване на кариеси.

За 30 грама: 115 калории, 9,5 грама мазнини (5 г наситени), <1 г въглехидрати, 0 г захар, 180 мг натрий, 0 г фибри, 7 г протеин

Сладки картофи

 

Подобно на белите картофи, сладките картофи също са в списъка на естествените безглутенови храни. "Не само, че сладките картофи осигуряват комплексна форма въглехидрати за хората на безглутенова диета (и наистина за всички, които могат да им се насладят, но съдържат и витамин А, фибри и прилично количество калий", казва Шоу.

За 1 средно голям сладък картоф: 100 калории, 0.2g мазнини (0 g наситени), 24 г въглехидрати, 7 г захар, 41 мг натрий, 4 г фибри, 2 г протеин

Карфиол

 

Карфиолът служи като добър заместител на зърнените култури и има по-ниско съдържание на въглехидрати от картофите отличен е за каши и пюрета, има чудесен вкус както суров, така и сготвен. Карфиолът е страхотен за отслабване и поддържане на тегло , не съдържа глутен, а съдържа витамини С, В, калций и магнезий.

За 1 чаша нарязан карфиол: 27 калории, 0,3 г мазнини (0,1 г наситени), 5 г въглехидрати, 2 г захар, 32 милиграма натрий, 2,1 грама фибри, 2,1 грама протеин

Орехи

 

Тъй като се разграждат по-бавно от храни с високо съдържание на въглехидрати, орехите осигуряват фибри и здравословни мастни киселини от мононенаситени и полиненаситени мазнини, както и AЛК (алфа-линоленова киселина) - растителен източник на омега-3, и са  полезни за мозъка и кожата . Просто се уверете, че на пликчето с орехи не пише "използва съоръжения или оборудване, което съдържа зърна", за да избегнете замърсяване и затлачване на храносмилането, казват диетолозите.

На порция от 40 – 50 грама: 270 калории, 27 грама мазнини (2,4 г наситени), 5,6 г въглехидрати, <1 гр. захар, 1 мг натрий, 2,8 гр. фибри, 6,5 гр. Протеин

Киноа

 

Киноата е популярно" древно зърно ", което е пълно с фибри (,които ви поддържат сити, но често липсва в безглутенови диети). Киноата също е източник на "пълноценен протеин," което означава, че има всички незаменими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, "казва диетологът Сара Морланд.

За порция от половин чаша: 117 калории, 3,8 грама мазнини (0,5 г наситени), 21 г въглехидрати, 0,85 г захари, 7 мг натрий, 2,7 г фибри, 4,3 г протеин


 

Коментари към "9 естествени храни, които не съдържат глутен":
Най-четени
Исландски студент може би е решил глобалния проблем с пластмасата Исландски студент...

Биоразградима бутилка за вода...

06:25 | 09-15-18| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg