9 от най-интересните Великденски традиции от цял свят

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Децата в България очакват с нетърпение боядисването на яйца и борбата с тях на връх Великден, яденето на козунаци с мляко с какао, но тази традиция може да изглежда странна за някои народи. В други държави се вярва, че зайците и яйцата символизират плодородието и прераждането. Други култури имат свои собствени уникални обичаи на Великден. Независимо дали става дума за пръскане с вода в Полша или четене на криминални романи в Норвегия, вижте историята на тези популярни Великденски традиции по цял свят.

Австралия

 

През 1991 г. "Заек-свободна Австралия" стартира кампания за смяна на Великденското зайче с билби или бандикут с уши на заек (обитаващи пустинята торбести всеядни, считани за застрашен вид). Защо тази омраза към зайците? В Австралия зайците са считани масово за вредители, унищожаващи култури и земя. Сега компаниите правят шоколадови билбита за Великден, като от приходите се възползват застрашените животни.

 

Флоренция

 

Във Флоренция местните празнуват 350-годишната великденска традиция, известна като "Scopio del carro" или "Експлозия на колата/каруцата". Украсена кола, пълна с фойерверки, минава през улиците на града, пълни с хора в колоритни костюми от 15-ти век, преди да се спре извън Дуомо; тогава архиепископа на Флоренция възпламенява фитила по време Великденската литургия, която води навън до колата и живописните фойерверки се запалват.Значението на обичая датира от Първия кръстоносен поход и има за цел да осигури добра реколта.

Финландия

 

Децата в тази скандинавска страна се обличат като вещици и се молят за шоколадови яйца по улиците с гримирани лица и шалове около главите им и носят купчини от върбови клонки, украсени с пера. В някои части на Западна Финландия хората горят огньове във Великденската неделя - скандинавска традиция, произтичаща от убеждението, че пламъците отблъскват вещици, които летят на метли между Великия петък и Великденската неделя.

Полша

Заливането с вода един друг е полска великденска традиция, наречена Śmigus-dyngus. На Велики понеделник, момчетата се опитват да намокрят  други хора с кофи с вода, шприц пистолети или до каквото могат да се докопат. Легендата казва, че момичетата, които са намокрени, ще се оженят в рамките на годината. Освежаващата традиция произхожда от кръщането на полския принц Mieszko на Велики понеделник през 966 г. сл. Хр.

Корфу, Гърция

 

На сутринта на "Светата Събота" традиционното "хвърляне на гърне" се извършва на гръцкия остров Корфу: Хората хвърлят от прозорците си гърнета, чинии и други керамични съдове, разбивайки ги на улицата. Някои казват, че обичаят произлиза от венецианците, които използват Новогодишния ден за изхвърляне на всички стари неща. Други смятат, че хвърлянето на саксии приветства пролетта, символизираща новите култури, които ще бъдат събрани в новите саксии.

Норвегия

Великден е толкова популярно време за норвежците за четене на криминални романи, че издателите всъщност лансират специални "Великденски трилъри", известни като Paaskekrimmen. За традицията се казва, че е започнала през 1923 г., когато един издател на книги промотира своя нов криминален роман на първите страници на вестници. Рекламите приличали толкова много на новини, че хората не знаели, че това е рекламен трик.

Ватикана

 

На Велики петък папата отбелязва "Via Crucis" (Пътят на кръста) в Колизеума: огромен кръст с горящи факли осветява небето на както 14-те спирки или станции на скръбния път, описани на няколко езика. Литургията се служи вечерта на Великата събота, а на Великата неделя хиляди посетители се събират на площад Свети Петър, за да чакат благословията на папата от балкона на църквата, наречен "Urbi et Orbi" ("За града и за света" ").

Чехия и Словакия

 

В тези страни има традиция на Велики понеделник, в която мъжете игриво дават на жените ръчно изработени „сурвачки” или камшици от върба,украсени с панделки. Според легендата върбата е първото дърво, което ще цъфне през пролетта, така че клоните трябва да пренесат жизнеността и плодородието на дървото върху жените.

Вергес, Испания

 

На Велики четвъртък в средновековния град Verges, Испания, се изпълнява традиционната "Dansa de la mort" или "танц на смъртта". За да се възстановят отново сцени от страстите Христови, всеки се облича в костюм на скелет и обикаля  улиците. Процесът завършва с плашещите скелети, носещи кутии с пепел. Най-зловещия танц започва в полунощ и продължава  три часа до ранните сутрешни часове.


 

Коментари към "9 от най-интересните Великденски традиции от цял свят":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg