Digital Kidz е мостът между технологиите, родителите и децата

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

На 16 май в Модерен театър - София ще се проведе второто издание на Digital Kidz – форум, който предлага практични съвети как да се възползваме от новите технологии в образованието и възпитанието на децата. Разговаряме с Ивелина Атанасова, собственик на Newtrend Media Marketing Events, организатор на събитието, за да разберем повече за възможностите, които предлага Digital Kidz.

 

Разкажете ни малко повече за мисията на Digital Kidz.


Digital KidZ е инициатива, която поставя в своя център децата и техните нужди. Амбицията ни е да разкажем повече за същината на технологиите и да насърчим учителите, родителите и бизнеса да възпитават технологиите у подрастващите, да изискват активното и функционално използване на технологиите от децата, за да могат те да създават продукти, игри или да се възползват от образователните платформи, а не да инвестират свободното си време в “зомбиращи” ги занимания без цел, които водят до всички познати ни “митове и легенди” за технологиите.

 

Какви цели си поставяте с второто издание на Digital Kidz?


Искаме да разкажем повече за ролята на технологиите в образователния процес, за алтернативните методологии за образование в рамките на извънкласните дейности и подготовката у дома. Целим да изградим мост между технологиите, родителите и децата в името на по-доброто образование и комуникация.Подкрепяме семействата и децата със специални нужди, като търсим открит диалог и популяризация на специфични техни предизвикателства и как технологиите могат да бъдат в подкрепа - вярваме, че така спомагаме за социалната им интеграция в обществото и по-активен начин на живот.


Една от специалните ни теми тази година е посветена на дислексията като предизвикателство пред образованието.
Ще говорим и за предизвикателствата пред образователната система изобщо и как да развием потенциала на децата си – гост – лектор по темата е г-н Теодоси Теодосиев, “Мъж на годината” 2014.

 


Бихте ли разказали повече за мястото?


Мястото е Модерен театър, София. Датата – 16 май. Предвидили сме Форум, посветен на темата Образование, деца, технологии за учители и родители. Предвидили сме Творчески работилници за деца от 4 до 10-годишна възраст, чиято програма върви паралелно с Форума. Предвидили сме и Изложение на социално – отговорните компании в България, ангажирани с образованието на децата ни.

 

Какво Ви накара да стартирате подобен проект? Какво според Вас липсва в света на технологиите и бизнеса, което влияе и върху образованието на децата?


Инициативата Digital KidZ е изцяло вдъхновена от моя 8-годишен син и всички предизвикателства, които аз самата срещам във възпитанието му. Колкото до “липсата” – бидейки по професия маркетолог, често основавам необходимостта от Digital KidZ с теорията за потребителското поведение на X, Y и Z поколенията, според която потребителите Y, които са родители на Z познават изключително повърхностно технологиите и ги използват пасивно, за да намерят необходимата им информация и за да решат конкретен проблем – в работата, например, те не са в състояние да възпитават технологиите, защото тях самите никой не ги е учил какво се крие точно под видимата повърхност. За децата Z обаче това е от фундаментално значение - те живеят във времена на “технологична революция”, когато технологиите заемат все по-голяма част от ежедневието им и навлизат в живота им. За да не се стига етап, в които децата ни обслужват технологиите и им робуват, е редно да ние, като отговорни родители, да ги запознаем с тях, да ги обучим и да им дадем властта да ги контролират. Това е мисията на Digital KidZ!

 

Как може да се подобри комуникацията между всички участници в процеса на създаване и потребяване на информационните технологии?


Общувайки.
Днес, имайки свободата да пишем каквото и когато си искаме в социалните мрежи, да звъннем по всяко време на приятел и да изпращаме мейли и кратки съобщение по всяко време на денонощието, ние сме загубили умението да слушаме. Говорим постоянно и за всичко, рядко чуваме и рядко се интересуваме какво е важно за другите около нас – включително какво вълнува децата ни и как да стигнем до тях.

 


Кой може да се възползва пълноценно от знанията, които се споделят по време на Digital Kidz? За кого е предназначено събитието?


Вярваме, че Digital KidZ е за всички!


• За учители и специалисти от сферата на образованието, които ще имат възможността за един различен поглед върху потребността на “новите деца” да използват технологиите в комуникацията и как това може да повлия учебния процес;


• За родители, които желаят да разберат новите технологии и как те могат да им бъдат полезни в обучението и възпитанието на децата им. Как да предпазят и защитят децата си в новата онлайн среда;


• За специалистите в дигиталния бранш, които ще имат възможността да се се запознаят с новите пазарни тенденции и проучвания, да научат повече за ефективните визуални комуникации и как да привлекат вниманието на новите потребители от поколението Z;


• За предприемачи и собственици на бизнес, които ще научат повече за новия клас потенциални потребители, пред които да позиционират бизнеса си и как да изградят лоялност;


• За представители на неправителствения сектор, защото за нас е изключително важно да споделим за предизвикателствата, които срещат деца със специални нужди и техните семейства и случаите, в които технологиите могат да бъдат в помощ.


Digital KidZ е за децата на възраст 4-10 години, за тях организираме Творчески работилници, не само за да им разкажем малко повече за употребата на технологиите, но и за да им предложим алтернативни занимания и забавления, извън онлайн средата, които ще им помогнат да развият своя творчески потенциал, меки и социални умения, социална отговорност, предприемачески умения.

 

Ще предложи ли програмата на Digital Kidz ефективни начини как родителите да се възползват от новите технологии във възпитанието на децата?

В рамките на това издание през май ще говорим повече за Образованието – възпитанието ще бъде фокус на варненското издание, което ще се състои на 29 август във Варненски свободен университет. Но да, целта ни е да предложим конкретни инструменти за разрешаване на най-често срещаните проблеми.
Изготвяме програмата на Digital KidZ, изцяло съобразявайки се с желанията, потребностите, проблемите и очакванията на посетители ни и може би именно затова имаме толкова висок процент на завръщащи се посетители.

 

Какво бихте казали на родителите, които се притесняват от негативното въздействие на новите технологии върху развитието на децата?


Да спрат да се притесняват и да забраняват, а да посветят повече време на това да се научат как самите те да боравят с технологиите. Да говорят повече с децата си. Да отделят време, за да се потопят в тяхните занимания и забавления и да сложат много ясни и конкретни правила кога, по колко и с каква цел ще бъдат използвани технологиите у дома.


Запазете си датата 16 май и посетете Digital Kidz в Модерен театър - София, за да научите повече как да се възползвате от технологиите за образованието на Вашето дете. Може да си купите билети тук не по-късно от 13 май.
 


 

Коментари към "Digital Kidz е мостът между технологиите, родителите и децата":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg