Ако искате да отслабнете, трябва да вечеряте!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

„Закуската си изяж сам, обядa сподели с приятел, вечерята дай на врага си!“ Е, да, ама проучванията разбиха тази стара, но все още актуална теза. Излиза, че ако не вечеряте, всъщност ще трупате килограми. А не обратното!

 

Възможно е да поотслабнете, ако пропускате вечерята, но много бързо ще върнете килограмите обратно. Тъй като тялото интерпретира това като глад, стресира се и започва да трупа запаси. Научните изследвания показват, че когато човек не вечеря, производството на инсулин се увеличава. А, колкото по-голямо е количеството инсулин, от толкова повече храна се нуждае организма. В резултат на това, вие се събуждате зверски гладни на сутринта, особено, ако водите активен начин на живот. И ви се ядат само висококалорични неща!

 

Разбира се, ако пропуснете веднъж вечерята, не е фатално, стига обаче това да не се превърне в навик. Идеалната формула е – по-добре лека вечеря, отколкото никаква.

 

Има и нещо друго – под „лека вечеря“ не бива да разбирате една ябълка или кофичка кисело мляко! Трябва да си направите балансирано меню - риба или месо със зеленчуци, бобови растения, плод за десерт… Или с други думи – не прекалявайте с храната вечер, но и не се ограничавайте съвсем.

 

Препоръчително е да се храните поне 2 часа преди лягане. И да запомните добре, че, когато тялото не получава достатъчно хранителни вещества и минерали, метаболизмът се забавя, съответно и по-трудно се горят излишните мазнини и калории. Това е и причината хората, които не вечерят или спазват строга диета, да отслабват по-трудно.
 


 

Коментари към "Ако искате да отслабнете, трябва да вечеряте!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg