Обожаваме кафе! Вкусът, ароматът...всичко! Но за съжаление сме от хората, на които кофеинът не им се отразява особено добре. Ако и вие имате същия проблем, може да опитате няколко здравословни и енергийни алтернативи – кафе от ръж и леблебия или цикория.
Цикорията е един чудесен растителен заместител на кафето. Изсушен и изпечен коренът на това растение съдържа 98% инулин. Това е напълно разтворим във вода пребиотик, даващ много енергия на организма. Освен това, инулинът подпомага усвояването на някои минерали (калции и магнезии) и подобрява храносмилането.
Ако си приготвите кафе от цикория, дори не е нужно да добавяте захар. Растението има сладък вкус и затова се използва като здравословен и нискокалоричен подсладител. Цикорията е и основната съставка в познатото ни от детството кафе „Инка”.
Друг ароматен вариант на безкофеиново кафе е ръж и леблебия. Тази рецепта е позната още като „кафето на баба“, защото някога бабите са варили ръжената напитка за своите внуци.
Препечените зърна ръж и леблебия се приготвят в съотношение 2:1 и се варят като турско кафе. Това питие обаче, няма толкова енергизиращ ефект както цикорията. Но за сметка на това е изключително вкусно и полезно.
С тези растителни алтернативи на кафето, не не нужно да се лишавате от ароматната напитка. Едновременно с това ще избегнете и неблагоприятното влияние на кофеина върху организмът си и ще поддържате перфектната си фигура. А най-хубавото е, че няма ограничение в дозите.