Около 100-200 грама боровинки на ден спомагат за намаляване на вредното въздействие на богатата на калории и мазнини диета, като понижава лошите последици от нездравословния режим.
Това показали за първи път отглежданите в северна Англия кисели плодове, включени в скандинавска диета. Консумацията им оказвала благоприятно влияние върху кръвното налягане и различни възпаления.
Доброто здравословно въздействие на боровинките се дължи на високите нива на полифеноли, считат изследователите.
Нивата на възпаление са много по-големи при затлъстелите хора, често се касае за болести като диабет, сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане.
Изследвани са още нивата на цитокина, наблюдавани са и равнищата на глюкоза в кръвта, кръвното налягане и теглото.
Тези фактори повишават риска от заболявания, свързани със затлъстяването, което било характерно при всички гризачи на мазна диета, като се разбира, че боровинките намаляват възпалителните процеси, ефект на вредната храна.